20 Квітня 2024, 16:45 | Реєстрація | Вхід
/ «Вона була з Маріуполя» Наташі Водін у Львові - 19 Березня 2020

«Вона була з Маріуполя» Наташі Водін у Львові

Категорія: «Події»
Дата: 19 Березня 2020 (Четвер)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 489


Перепрошуємо, але захід скасовано.

Книгарня «Є» та «Видавництво 21» запрошують на презентація книжки Наташі Водін «Вона була з Маріуполя» за участю перекладачки Христини Назаркевич. Захід відбудеться 19 березня. Початок – о 18:30. Модераторка – літературознавиця Світлана Маценка.

Коріння Наташі Водін із України, але народилася вона у Німеччині (8 грудня 1945 року, місто Фюрт) у родині остарбайтерів, мала ще молодшу на сім років сестру. Її мати Євгенія Іващенко 1956 року вчинила самогубство ‒ Наташа потрапила до сирітського притулку. Згодом працювала друкаркою, телефонною операторкою. І лише на початку 70-х вирішила змінити свою долю: закінчила мовну школу, розпочала кар’єру перекладачки. Як перекладачка у 1970-80-х роках відвідувала Радянський Союз. Переклала німецькою твори Євгенії Ґінзбург, Венедикта Єрофєєва, Андрія Бітова. Наташа Водін ‒ вільна письменниця, мешкає у Берліні.

Головною героїнею твору «Вона була з Маріуполя» є мати Наташі Водін, яка, власне, й походила із Маріуполя. Авторка осмислює не лише долю своєї мами, а й усього її трагічного покоління, епоху. Очевидно, що це був також спосіб повернення Наташі Водін до себе, непростий шлях, який вона мала пройти, аби вимовити історію своїх травм.

«Вона була з Маріуполя» – це роман-палімпсест: письменниці доводиться дуже обережно і дуже послідовно знімати шар за шаром своєї родинної історії та колективної європейської історичної пам’яті – не лише задля того, аби «прочитати» своє і своєї мами минуле, не лише для того, аби подивитися у дзеркало ідентичності, а для того, аби раз і назавжди віднайти в собі Людину.

Крізь призму однієї із досі найбільш контраверсійних тем – примусові робітники Другої світової війни – Наташа Водін розповідає історію Європи, зокрема і Східної Європи – поступово розкриваючи її для себе. І те, чим ділиться письменниця з читачем у результаті таких своїх інсайтів, особливо важливе для України. Особливо важливо, що ці думки, ці меседжі ідуть із Західної Європи.

Переклад цієї книги був здійснений за підтримки Goethe-Institut в Україні. Виконано переклад у Берліні у LCB у рамках стипендії видавництва Fische.


19 березня, 18:30. Книгарня «Є», Львів, просп. Свободи, 7


0 коментарів

Залишити коментар

avatar