25 Квітня 2024, 12:41 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги «Щоденники Петра Куріного. 1919» - 19 Лютого 2020

Презентація книги «Щоденники Петра Куріного. 1919»

Категорія: «Події»
Дата: 19 Лютого 2020 (Середа)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Національний музей історії України
Адреса: вул. Володимирська, 2
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 568


Музей Української революції 1917 – 1921 років запрошує до участі у презентації та обговорені книги «Щоденники українського селянина Петра Федоровича Курінного» (Київ, 2019). Це наукова публікація рукопису що нині зберігається у фондах Національного музею історії України. Цінність щоденника Курінного у тому, що це дійсно щоденникові записи, а не спогади. На презентації поруч з книжковим виданням буде показано і оригінал рукопису. 

Про добу, автора «Щоденника», обставини та працю при підготовці до публікації розповість відома дослідниця Валентина Піскун – докторка історичних наук, завідувачка відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства імені М. Грушевського НАН України та Олександр Кучерук, завідувач «Музею Української революції 1917 – 1921 років» НМІУ.

Коротко про автора та його «Щоденник». Петро Федорович Курінний (1852 – 1931) – відомий на Уманщині громадський діяч, правник, організатор кооперативного руху. Батько Петра Петровича Курінного – історика, археолога, етнографа, одного з організаторів Української вільної академії наук. Впродовж цілого життя вів пощоденні записи про події у своєму житті. Разом це 53 томи. Написані вони усі російською мовою із вкрапненями українізмів.

Оприлюднені у цьому виданні «Дневники» №21 і №22, записи яких присвячені подіям, що відбулися впродовж переламного для Української революції 1919 р., становлять під цим оглядом особливий інтерес. Петро Федорович Курінний – не активний учасник подій, він тільки їхній свідок, але свідок уважний, проникливий, свідок, який здатен побачити і велике, і мале, спроможний співчувати і співпереживати.

Один із штрихів для усвідомлення того  контексту, у якому П. Курінний від свої щоденникові записи. 15 липня 1919 р.: 

«Пришел Гуральник и разказывает, что разстрелянные большевиками люди  не захоронены и зарыты в навозную кучу – в навоз, что люди с базара начали их узнавать…Народ страшно обижается за разтрелы и притеснения… «Невже б такы не можна було хоть загорнуты их в землю, а то як собакы лежать в навызи и вже почти разложившиеся»…».

Початок презентації книги «Щоденники українського селянина Петра Федоровича Курінного» – у середу, 19 лютого, о 16:00.

Київ, Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2. 
Додаткова інформація за телефоном: (044) 278-48-64.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar