24 Квітня 2024, 00:23 | Реєстрація | Вхід
/ Степан Рудницький. Історія. Геополітика. Географія - 30 Січня 2020

Степан Рудницький. Історія. Геополітика. Географія

Категорія: «Події»
Дата: 30 Січня 2020 (Четвер)
Час: 19:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Кропивницький
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Дворцова, 31
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 577


Книгарня «Є» запрошує на презентацію видання «Степан Рудницький (1877 - 1937). Історія. Геополітика. Географія» (видавництво «Темпора») за участі історика та укладача проекту Ольги Ковалевської, що відбудеться 30 січня 2020 року. Початок – о 18:00. Модератор – Андрій Домаранський.

Степан Рудницький є одним з найбільш значущих науковців свого покоління, а також в історії України загалом. Його ідеї та творчий доробок займають таке ж чільне місце, як і праці Михайла Грушевського, Агатангела Кримського, Володимира Вернадського.

При цім, ім'я й напрацювання С. Рудницького є чи не найбільш забутими з-поміж сучасників. На те були причини, і чи не найголовніша з них: виразний україноцентризм наукових праць С. Рудницького. На початку ХХ століття, коли українці узялися за обстоювання необхідності створення самостійної держави, С.Рудницький з усією силою свого таланту долучився до цього з позицій науки.

Говорячи просто, С. Рудницький «намалював» контур майбутньої держави «УКРАЇНА», обґрунтував особливість і українську сутність цього простору, надав вичерпний опис цих теренів, уклав докладні карти, означив місце України в просторі Європи. Звісно, радянська влада не могла миритися з цим. У 1933 С. Рудницького було заарештовано органами НКВД СРСР та звинувачено у приналежності до контрреволюційної організації, шкідництві та шпигунстві і за постановою судової трійки колегії ДПУ УСРР засуджено до п'яти років позбавлення волі. 9 жовтня 1937 за постановою Особливої трійки УНКВС Ленінградської області засуджений до розстрілу. 3 листопада 1937 розстріляний в урочищі Сандармох (поблизу с. Медвеж'єгорськ, РФ).  

У 2017-2018 роках, видавництво «Темпора» підготувало унікальний видавничий проект, покликаний ознайомити широкий загал українського суспільства з багатогранною науковою спадщиною та картографічним доробком вченого, а також із візуальними матеріалами з його родинного альбому.


30 січня, 18:00. Книгарня «Є», Кропивницький, вул. Дворцова, 31


0 коментарів

Залишити коментар

avatar