26 Квітня 2024, 02:12 | Реєстрація | Вхід
/ Програма Днів науки у Києві | Літературна частина - 10 Листопада 2019

Програма Днів науки у Києві | Літературна частина

Категорія: «Події»
Дата: 10 Листопада 2019 (Неділя)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 698


Програма
Київ, 9 – 10 листопада 2019 року

9 листопада (субота)

Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України (вул. Богдана Хмельницького, 15)

11:40 Гра з текстом: зміна оперення бібліотечних карток.
Запрошуємо вас спробувати себе в ролі сучасних авторів, які працюють в техніці блек-ауту: створення нових текстів (зазвичай, верлібрів) з вже існуючих текстів. Як базу ми використаємо бібліотечні картки з назвами наукових праць з орнітології. 

13:00 Тетяна Рязанцева «Шахраї, крадії, привиди і порядні люди. Маніпуляції з текстами - справжні і вигадані»
Хто такий автор і яке він має право? Як відрізнити центон від плагіату? Чи всі письменники самі пишуть власні твори?  Літературні крадіжки і містифікації. Фейкове дослідження і фатальний рецепт пряників. Маніпуляції з текстами в сюжетах літературних творів. 

14:30 Олексій Василюк «Повернення втрачених перекладів та книжок про природу»
Напевно, більшість тих, хто цікавиться природою, у дитинстві фанатіли від Томпсона-Сетона. Ми підготували для вас 2 репринти його перекладів: «Наші приятелі: оповідання про собак» та «Лобо, король вовків на Курумпо». Ці репринти зроблені з єдиного збереженого примірника нікому раніше не відомої книги. Свого часу, М. Бейер переклав її українською мовою, і цього року їй виповнюється 101! 
Ще одна книга – авторський доробок М. Бейера 1919 р. «Шануймо і бережімо свій рідний край». Саме ця книжка, перша в світі, порушила питання руйнівного впливу сільського господарства на довкілля. За радянських часів книга була заборонена. У наш час залишилося менше 5 її оригінальних примірників.

Астрономічна обсерваторія та Астрономічний музей Київскьго національного університету імені Тараса Шевченка (вул. Обсерваторна 4)

19:10 Світлана Благодєтєлєва-Вовк «Місія нездійснена, або як нам побороти плагіат?» 
Антиплагіатний рух, що набув нового імпульсу після викриття дружини віце-прем'єр міністра Катерини Кириленко, у народі – Лептонівни, має як гучні перемоги, так і прикрі поразки. На лекції узагальнимо підсумки боротьби з ганебними практиками плагіату, фальсифікацій та фабрикацій, встановимо системні причини, що заважають їх позбутися, та запропонуємо інституційний інструмент подолання.

Екскурсія найстарішою обсерваторією Києва після закінчення третьої (орієнтовно о 18:30) та останньої лекції (орієнтовно о 19:50)


10 листопада (неділя)

Музей мистецтв імені Богдана та Варвари (вул.Терещенківська, 15)

16:00 Марта Логвин «Героїчне, містичне і буденне в китайській гравюрі доби Мін (ХІV – VIIст.)» 
600 років тому було написано історично-пригодницький роман «Річкове прибережжя». Його автор Ши Най'ань взяв за основу легенди про китайських "опришків" та "робінгудів" ХІІ століття. Ще років через 200 до роману було створено близько сотні ксилографічних ілюстрацій. Автором цих цікавезних композицій вважається пекінський гравер Лю Цзюньюй. Про його повагу до оригіналу та творче трактування окремих епізодів ми і поговоримо.

Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України (вул. Богомольця 4)

Демонстрації з 12:00 до 16:30:
 «Лабораторія фантазера». Учасники майстер-класу отримають базові знання про композицію та інструменти творення художнього тексту, що допоможе спростити процес написання творів на будь-яку тему.  
Яніна Юхимук

«Літературна пригода».  Під час проходження нашої спеціальної мапи ви зможете перевірити свої знання з української літератури, виконати низку завдань та навіть поставити  неформатні  запитання про літературу майстрам гри. Кожна команда отримає цікаву фішку для проходження карти та необмежені можливості використання ігрового кубика. 
Катерина Годік, Ірина Скакун


0 коментарів

Залишити коментар

avatar