19 Березня 2024, 05:37 | Реєстрація | Вхід
/ Літературна премія імені Олеся Ульяненка - 18 Серпня 2019

Літературна премія імені Олеся Ульяненка

Категорія: «Конкурси»
Дата: 17 Серпня 2019 (Субота)
Час: 23:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 4869


8 травня 2019 року стартувала чергова Міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка. Прийом номинацій триватиме до 18 серпня включно.

Премія ім. О. Ульяненка виникла у 2012 році. Вона присуджується за оприлюднені протягом двох останніх років нонконформістські твори, прозаїчні чи віршовані.  Оцінюється насамперед художній рівень, майстерне володіння усіма шарами лексики, включаючи ненормативну, але також глибина і актуальність твору, який розглядається. 

Лауреатами премії в різні роки були: Володимир Вакуленко-К, Артем Полежака,  Сергій Прилуцький (Пістончик), Іван Семесюк, Марися Нікітюк та Маркіян Камиш. 


За свій відносно недовгий час існування Ульяненківка двічі реформувалася, як і годиться вільній рокенрольній премії. Змінювався склад журі та оргкомітету, час і місце вручення, також збільшувалася грошова частина. На сьогодні вона складає 1000 умовних одиниць

Нині Премію ім. О. Ульяненка присуджує комітет у складі: Мирослав Слабошпицький, Володимир Тихий, Андрій Гончарук, Олександр Піпа, Артем Полежака, Іван Семесюк, Марися Нікітюк, Лесь Подерв'янський. Голова оргкомітету Євгенія Чуприна. 

Твори можуть висувати будь-які творчі спільноти, включаючи бібліотеки, видавництва, і навіть члени комітету  Премії ім. О. Ульяненка. Самовисування неможливе. Крім літературної премії, щороку вручається відзнака за популяризацію творчості Олеся Ульяненка в світі. 

Пропозиції щодо висування творів на премію можна висилати за адресою evchupa@gmail.com, Євгенії Чуприні.



Олесь Ульяненко (1962-2010) – найкрупніший український панк-письменник, якого порівнювали з Чарльзом Буковськи, Генрі Міллером і Федором Достоєвським. Автор поезій, кіносценаріїв та понад двадцяти великих прозових творів, сповнених жорстких реалій, містичних одкровінь та автентично-розмовної лексики. У 1997 році отримав Малу Шевченківську премію за дебютний роман «Сталінка». 

У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала його роман «Жінка його мрії» порнографічним, і книга була вилучена з продажу. Ульяненко оскаржив цей висновок у суді, і заборона була знята; зараз роман можна вільно придбати. У серпні 2010 року, після тривалих телефонних погроз, письменник був знайдений мертвим у своїй квартирі при таких обставинах, що потребували кримінального розслідування, яке не було належним чином проведене. 


Група Премії у Facebook: http://facebook.com/groups/230186343752959/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar