23 Квітня 2024, 16:13 | Реєстрація | Вхід
/ Історії від шістдесятників до Cенцова - 12 Січня 2019

Історії від шістдесятників до Cенцова

Категорія: «Події»
Дата: 12 Січня 2019 (Субота)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Київська міська державна адміністрація
Адреса: вул. Хрещатик, 36
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 714


Запрошуємо на Вечір Різдвяних Василів, який був започаткований дисидентом та філософом Євгеном Сверстюком. Захід відбудеться 12 січня о 17.00 у Київській міській адміністрації за адресою вул. Хрещатик, 36. 
 
Щороку в січні ми вже традиційно відзначаємо Свято Різдвяних Василів, збираємо особливих гостей та згадуємо Стуса, Симоненка, Чумака, Еллана-Блакитного, які народилися в ці Різдвяні дні.
 
На 12 січня в Україні випадає День політв’язня. Саме у цей день 1972 року в Україні розпочався «генеральний погром» українського шістдесятництва. Буквально за кілька днів були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Іван Гель та інші. 
 
Історія повторюється. У російських тюрмах Різдво за ґратами зустрічають близько 70 політв’язнів та 24 військовополонені українські моряки. Ще більше сотні перебувають у підвалах окупованого Кремлем Донбасу. І тепер уже звичайний кримський фермер Володимир Балух демонструє те, що Василь Стус називав по життю «прямостоянням». 

"Система давно і успішно перемелює ось таких людей… Якби я наступив на горло власній пісні, забув свої принципи, то для того, щоб не сидіти в тюрмі, було досить визнати свою провину, морально зламатися… Я не хочу, щоб колись мої нащадки, діти всієї України, дорікнули мені в тому, що я десь проявив слабкість».
із останнього слова на суді Володимира Балуха


У вечорі візьмуть участь лауреати Премії імені Василя Стуса: фольклорно-етнографічний гурт «Дай Боже», виконавиця співаної поезії Олена Голуб, правозахисниця Олександра (Леся) Матвійчук, бард Ігор Жук, кобзар Тарас Компаніченко,  гурт «Хорея Козацька», історик Володимир В’ятрович та інші.
 
На заході також будуть представлені: автобіографічна книга історика дисидентського руху Василя Овсієнка «Життя як покута» та книга Георгія Касьянова «Незгодні: українська інтелігенція в русі опору 60-80-х років XX століття», підготовлені видавництвом «Кліо» до цьогорічного Дня українського політв’язня.

Усі бажаючі можуть прямо на вечорі підписати різдвяну листівку заручникам Кремля, яку обов’язково передадуть адресатам організатори. 

Український інститут національної пам’яті, видавництво «Кліо», Український ПЕН та Центр громадянських свобод. 

12 січня, 17:00. Вхід вільний. Київ, Київська міська державна адміністрація, вул. Хрещатик, 36


0 коментарів

Залишити коментар

avatar