18 Квітня 2024, 15:01 | Реєстрація | Вхід
/ «Єгипет: харам, халяль» Пьотра Ібрагіма Кальваса - 17 Травня 2018

«Єгипет: харам, халяль» Пьотра Ібрагіма Кальваса

Категорія: «Події»
Дата: 17 Травня 2018 (Четвер)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1140


Львівська Книгарня «Є» і видавництво «Човен» запрошує на презентацію книжки репортажів Пьотра Ібрагіма Кальваса «Єгипет: харам, халяль». Модераторка – Олеся Яремчук.

Усунення від влади Мухаммеда Мурсі – революція чи державний переворот? Чим живе країна, у якій тридцять відсотків населення – неписемні, а дев’яносто відсотків жінок зазнають жорстокої процедури «обрізання»? Куди рухається Єгипет, який хоче побудувати державу західного зразка, що житиме за демократичними, але водночас і за ісламськими законами? Відповідь на ці й інші запитання намагається знайти польський репортер Пьотр Ібрагім Кальвас у своєму репортажі «Єгипет: харам, халяль».


Пьотр Кальвас 18 років тому прийняв іслам і обрав ім’я Ібрагім, виїхав з Польщі до Єгипту і оселився в Александрії. Вже давно записує історію свого перетворення – інтелектуальної та духовної виправи європейця мусульманським Сходом. Салафіти, копти, джихадисти – як вони мислять та які переконання обстоюють? Чому не слухають музики і убивають чорних собак? У своєму репортажі автор пояснює що за єгипетською традицією «халяль» – дозволено, а «харам» – заборонено.

«Кальвас вдихає дим із кальяну, змішаний із морською сіллю, і неспішно веде нас закутками Єгипту, – пише про книжку письменник Вітольд Шабловський. – Він присоромлює салафіта-радикала, спостерігає за жертвами автомобільних аварій, говорить із жінками про обрізання, а з атеїстами – про їхнє життя в країні, де заборонено безбожництво. Свої роздуми він розпочинає від сміття й доводить до причин єгипетського опору Заходу. Цю книжку мають прочитати всі, хто хоче побачити над Нілом щось більше за кораловий риф і верблюда на тлі пірамід».

Користаючи зі свого невизначеного статусу людини, що стоїть поміж культурами та релігіями, Пьотр Ібрагім Кальвас зазирає у найзакритіші єгипетські спільноти. Він знає, чому на тутешніх вулицях хтось може завиграшки плеснути кислотою дівчині в обличчя, а однією з найпопулярніших у Єгипті західних книжок є «Mein Kampf» Гітлера. «Єгипет: харам, халяль» зацікавить охочих дізнатися більше про життя сучасного Єгипту і єгиптян – тих, хто мріють про свободу, і тих, хто від неї тікають.

Книга видана за сприяння Інституту книги у Польщі та Львівського медіафоруму.

Foto. Piotr Zielinski

Пьотр Ібрагім Кальвас – польський репортер, прозаїк, сценарист. Народився 1963 року у Варшаві. У 37 років прийняв іслам, невдовзі переїхав у Єгипет. Після виходу критичної книжки «Єгипет: харам, халяль» живе із сім’єю на Мальті. Автор восьми книжок, серед яких «Салам» про досвід навернення на іслам, «Час» про життя в Еритреї, «Дім» про переселення в Александрію. Двічі номінований на польську літературну премію «Nike». Публікується у виданнях «Gazeta Wyborcza», «Polityka», «Voyage» та інших.


Львівська Книгарня «Є», просп. Свободи, 7. Тел.: (032) 235 73 68


0 коментарів

Залишити коментар

avatar