28 Березня 2024, 13:23 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація повісті Зірки Мензатюк «Дике літо в Криму» - 16 Травня 2018

Презентація повісті Зірки Мензатюк «Дике літо в Криму»

Категорія: «Події»
Дата: 16 Травня 2018 (Середа)
Час: 15:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Національний Музей Літератури України
Адреса: вул. Б. Хмельницького, 11
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1054


16 травня о 16 годині в Національному музеї літератури України (Київ, вул. Б. Хмельницького, 11) відбудеться презентація повісті «Дике літо в Криму» Зірки Мензатюк.

У новій книжці діють ті ж герої, що і в пригодницькій повісті «Таємниця козацької шаблі», яка введена до шкільної програми за 5 клас. Читачі давно просили написати продовження, і ось воно з’явилося у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»!

«Дике літо в Криму» сповнене пригод і несподіванок, адже відпочинок у наметах на морському березі сам по собі є пригодою. І вже у справжнє детективне розслідування перетворюється пошук коштовного срібного пояса унікальної роботи, який зник, коли татарів вивозили з Криму.


Уперше в українській літературі для дітей розповідається про долю кримськотатарського народу у ХХ столітті: депортацію з Криму 18 травня 1944 року і нелегке повернення на батьківщину. Повість ламає стереотипи, нав’язані у радянський час, пропагує національну толерантність.

«Колись ми з друзями, відпочиваючи в Криму, стояли табором на місці знищеного татарського села. І не раз, милуючись сходом сонця чи місячною доріжкою на морі, думалося про людей, які жили на цій горі, дивилися на це море і яких силоміць забрали звідси, позбавивши батьківщини, – говорить Зірка Мензатюк. – А потім мені випало познайомитися з кримськотатарським письменником Нузетом Умеровим, надзвичайно світлою і талановитою людиною. І ось тоді, слухаючи, як Нузет Умеров читав свої вірші, написані українською мовою, я зрозуміла, що цей жест поваги до України, української мови з боку старійшини кримськотатарської літератури не може лишитися без відповіді. Віршів я не пишу, тому написала повість. Українці, що теж зазнали національних утисків, не можуть собі дозволити стати мовби «старшим братом», що не цікавиться життям наших кримськотатарських співвітчизників, їхніми звичаями, неповторним колоритом їхньої культури».

Водночас повість «Дике літо в Криму», розповідаючи про відпочинок на лоні природи, відкриває юним читачам красу навколишнього світу, захоплює романтикою мандрів, вириваючи з полону картинок на екранах ґаджетів.

У презентації візьмуть участь: 

  • Еміне Джапар – заступник міністра інформаційної політики України;
  • Іван Малкович – директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка;
  • Зірка Мензатюк – дитяча письменниця, лауреат премії ім. Лесі Українки, Кабінету Міністрів України та премії ім. Наталі Забіли. Авторка двох десятків книжок для дітей, серед яких збірки казок «Зварю тобі борщику», «Казочки-куцохвостики», «Макове князювання», «Київські казки», повістей «Таємниця козацької шаблі», «Ангел Золоте Волосся», а також повісті «Як я руйнувала імперію», яка викликала бурхливу реакцію критиків не тільки в Україні, а й за її межами, призвівши до літературної дискусії. Твори перекладалися англійською, німецькою, румунською мовами.

Національний Музей Літератури України, Київ, вул. Богдана Хмельницького, 11


0 коментарів

Залишити коментар

avatar