16 Квітня 2024, 19:43 | Реєстрація | Вхід
/ «Je Suis Sandarmoh. Портрети письменників» | Київ - 17 Листопада 2017

«Je Suis Sandarmoh. Портрети письменників» | Київ

Категорія: «Події»
Дата: 17 Листопада 2017 (П'ятниця)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 809


Київська Книгарня «Є» та експериментальний проект «AVANTGARDe» запрошують на дискусію «Je Suis Sandarmoh. Портрети письменників у світлих спогадах сучасників», що відбудеться 17 листопада з нагоди 80 роковин розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох, Карелії. Учасники: літературознавиця Віра Агеєва, історик Юрій Шаповал і літературознавець Олексій Сінченко. Початок – о 18.30.

У жовтні-листопаді 1937 року в урочищі Сандармох у Карелії більшовицька влада з нагоди річниці Великої жовтневої революції розстріляла 1111 в’язнів так званого «соловецького етапу», серед них талановитих українських митців, письменників, вчених, державних діячів.

Криваві злочини закінчуються, а життя і література – тривають. 1937 року в одну мить культурна традиція була перервана, але не обірвана. Через 80 років ми намагаємося зрозуміти, завдяки чому.


Дискусія з Вірою Агеєвою, Юрієм Шаповалом та Олексієм Сінченком вестиметься довкола таких питань: чи мають розстріли у Сандармоху аналоги у світовій історії? Що знав і чи здогадувався тогочасний світ про розстріли? Які були долі сімей арештованих письменників? Завдяки кому збережений їхній творчий спадок?

Буде представлено постаті письменників такими, якими їх згадували рідні і друзі, письменників, якими їх бачили і любили сучасники: Леся Курбаса, Миколи Куліша, Миколи Зерова, Павла Филиповича, Олекси Слісаренка, Валер'яна Підмогильного, Валер'яна Поліщука, Михайла Ялового.

Подія проводиться в рамках проекту «Червоне двадцятиліття», присвяченого 100-річчю Української революції 1917—1921 років та 80-річчю розстрілів української інтелігенції.

Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, м. «Золоті ворота». Тел.: (044) 235 88 54


0 коментарів

Залишити коментар

avatar