27 Квітня 2024, 07:40 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація проекту «Від Сковороди до сьогодення» - 23 Грудня 2019

Презентація проекту «Від Сковороди до сьогодення»

Категорія: «Події»
Дата: 23 Грудня 2019 (Понеділок)
Час: 19:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 610


Книгарня «Є», Український ПЕН-клуб та онлайн-журнал «The Ukrainians» запрошують на презентацію проекту «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою». Учасники: Тамара Гундорова, Вахтанґ Кебуладзе, Олексій Сінченко, Елеонора Соловей та Анатолій Дністровий. Захід відбудеться 23 грудня. Початок – о 18:30. Модераторка – Тетяна Терен.  

«Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою» – перший літературний ТОП-100, покликаний розповісти українцям і світу про найважливіші літературні твори, написані українською мовою.

Його уклали члени Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу.

«До списку входять твори, які збагатили українську та світову літературу, відзначаються особливим авторським стилем, запропонували нові ідеї та смисли, вплинули на розвиток української мови та становлення України», – таким є головний критерій, на який мали зважати укладачі списку. Окрім того, іншими його особливостями є те, що до нього ввійшли лише твори, написані українською мовою у XVIII-ХХІ століттях, і що у ньому представлені поезія, проза, драматургія, есеїстика й мемуари, але до нього не входять наукові видання. Ще одна важлива деталь – кожен автор у цьому ТОП-100 представлений лише одним твором.

Укладачі списку наголошують, що він не є каноном української літератури, оскільки у ньому не відображений великий пласт давньої літератури, а також твори іншими мовами, які є важливою складовою української літератури. Окрім того, до Українського ПЕН входять автори різного віку, з різною освітою і різною залученістю в сучасний літературний процес. Тож цей список не є канонічним, а поза тим він є етапною спробою вироблення методології для укладання такого канону. 

Повна версія ТОП-100 на сайті The Ukrainians: pen.theukrainians.org

23 грудня, 18:30. Книгарня «Є», Київ, вул. Лисенка, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar