29 Березня 2024, 06:44 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книги В. Лазебник «Сталь у степу» - 15 Листопада 2017

Презентація книги В. Лазебник «Сталь у степу»

Категорія: «Події»
Дата: 15 Листопада 2017 (Середа)
Час: 13:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Український кризовий медіа-центр
Адреса: Український дім на Європейській площі, вул. Хрещатик, 2
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 885


У середу, 15 листопада, о 14:30 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру (Український дім на Європейській площі, вул. Хрещатик, 2) відбудеться презентація книги Валентини Лазебник «Сталь у степу. Погляд з України», яка є першим спеціальним дослідженням теми бельгійського інвестування та підприємництва в Україні.

Учасники презентації:

  • Люк Якобс, Посол Королівства Бельгія в Україні
  • Надія Капустіна, директор Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького, заслужений працівник культури України
  • Валентина Лазебник, автор книги, завідуюча відділом наукових досліджень історії України Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького
  • Дмитро Піркл, медальєр, меценат
  • Юрій Малієнко, дизайнер Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького

Книга Валентини Лазебник «Сталь у степу. Погляд з України» підготовлена на базі музейних колекцій Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького і є логічним завершенням жвавого інтересу до теми, викликаного виставкою «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія», що подорожувала містами Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Вінницької областей за участі Мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру та за підтримки Посольства Королівства Бельгія в Україні. 

Цю книгу сміливо можна віднести до серії «Україна. Повернення своєї історії», історії, яка відкриває приховану за радянських часів сторінку – діяльності іноземних промислових інвестицій та підприємництв, зокрема, бельгійських, в Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Саме Бельгія була головним інвестором України, її діяльність зосереджувалася у Криворізько-Донецько-Придніпровському регіоні (колишня Катеринославська губернія), через що регіон називали «Українська Бельгія».


Досліджуючи тему, музей вів пошук матеріалів. Меценат Дитро Прікл протягом тривалого часу купував і передавав музею цінні історичні документи тих часів – акції та облігації іноземних акціонерних товариств, що діяли у регіоні, і стали основним джерелом дослідження. Роботі над темою також сприяло Посольство Королівства Бельгія в Україні, яке мало щире бажання відродити та зберегти спільну історичну та культурну українсько-бельгійську спадщину. 

На читача чекають сторінки з доказовою базою та відкриттями, що здійснені у результаті дослідження – це достовірний, конкретно-історичний та статистичний матеріал щодо дій, результатів та наслідків діяльності бельгійських інвесторів та підприємців у регіоні. 

Видання вирішує завдання популяризації складної та маловідомої історичної теми. Ілюструє 270 історичних документів тих часів і подій: цінні папери бельгійських товариств, світлини і портрети бельгійських та українських підприємців, керівників і засновників заводів, рудників, шахт. На світлинах відтворені гігантські металургійні заводи з доменними печами, образи яких вражали уяву сучасників. Справі допомагала реклама — кольорова, художня, російською та французькою мовами. Унікальні фото православних та католицьких храмів, театрів, поселень, побудованих за рахунок інвестицій, фото робітників та адміністрацій заводів і підприємств. Географія українських підприємств – найрізноманітніша – це Катеринослав (Дніпро), Кам’янське, Кривий Ріг, Верхньодніпровськ, Луганськ, Єнакієве, Маріуполь, Успенськ, Костянтинівка, Горлівка, Дебальцеве, Торецьк, Краматорськ та ін. Чимало підприємств, створених у 1880-1890-ті роки працюють в Україні до сьогодні.

Видання здійснене за ініціативи та сприяння Посольства Королівства Бельгія в Україні та Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького.

Детальніша інформація про захід українською, англійською

15 листопада. початок о 14:30. Вхід: вільний. Київ, Український кризовий медіа-центр, 
Український дім на Європейській площі, вул. Хрещатик, 2


0 коментарів

Залишити коментар

avatar