29 Березня 2024, 16:59 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація книжки «Олекса Грищенко. Динамоколір» - 21 Вересня 2017

Презентація книжки «Олекса Грищенко. Динамоколір»

Категорія: «Події»
Дата: 21 Вересня 2017 (Четвер)
Час: 17:00
Вартість: вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Національний художній музей України
Адреса: вул. Грушевського 6
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1008


Видавництво РОДОВІД спільно з МАЛАБАР Арт Лімітед (Лондон, Англія) запрошують на презентацію книжки Віти Сусак «ОЛЕКСА ГРИЩЕНКО. Динамоколір» у Києві. Зустріч відбудеться 21 вересня о 18:00 в Національному художньому музеї України.

Учасники і учасниці зустрічі:

  • Юлія Литвинець, директорка НХМУ;
  • Віта Сусак, авторка видання, мистецтвознавиця;
  • Лідія Лихач, директорка видавництва РОДОВІД;
  • Мішель Льєвр Маркович, ініціатор видання.
Олекса Грищенко (Alexis Gritchenko, Алексей Грищенко, 1883-1977) – живописець, художній критик, чия творчість найтісніше пов’язана з Україною, Росією і Францією. В 1910-і рр. він розробив власний мистецький напрямок – Динамоколір / Цветодинамос, базований на поєднанні принципів кубізму і формальної мови ікони.


Коли в пореволюційній Москві відкрили Музей живописної культури (1919-1929), в ньому «динамоколір» Грищенка експонувався поруч з «примітивізмом» О. Шевченка, «експресіонізмом» Кандинського і «супрематизмом» Малевича. Чому динамоколір забули? Забутий – неважливий? А хто пам’ятав Малевича, Бойчука, Богомазова у 1950-70-і? Чому сучасники оцінювали динамоколір як самостійне явище в авангарді? Як далі розвинулася творчість Грищенка, коли він залишив Москву у 1919, провів два роки в Константинополі, помандрував до Греції, дістався до Парижа і осів у Франції? Яке його місце серед представників Паризької школи? Яке значення цього майстра для українського мистецтва ХХ ст.? Відповіді на ці та інші запитання шукає авторка Віта Сусак.


21 вересня. Початок о 18:00. Презентація відбувається за підтримки компанії Shabo.
Київ, Національний художній музей України, вул. Грушевського 6


0 коментарів

Залишити коментар

avatar