28 Березня 2024, 12:37 | Реєстрація | Вхід
/ Зимова поетична резиденція «Departure» (Харків) - 10 Січня 2017

Зимова поетична резиденція «Departure» (Харків)

Категорія: «Конкурси»
Дата: 10 Січня 2017 (Вівторок)
Час: 00:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Харкiв
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав:
Кількість переглядів: 2354


Відкрито прийом заявок на участь у першій зимовій поетичній резиденції «Departure» 2017 року.

Резиденція являє собою культурно-освітню експериментальну ініціативу, розраховану на молодих художників, що працюють з мовним і текстовим медіумом, поетів і письменників, які бажають розвиватися в своїй діяльності і виявляють інтерес до регіону проведення резиденції в соціальному, історичному, дослідному і міфологічному сенсах.

Ініціатива передбачає розміщення резидента і фінансове забезпечення харчування (10/01 - 10/02), проїзду від місця проживання до резиденції і назад по закінченню обумовленого терміну, матеріали для здійснення проекту. Освітня програма включає участь в лекційних заходах; дискусійних зустрічах з харківськими художниками, поетами, письменниками; підтримку дистанційного діалогу з організаторами резиденції.


Термін надання матеріального і житлового забезпечення становить 30 днів. На даний період часу (ситуативно можливо і в подальшому) ініціативна рада відкрита до пропозицій проектів і готова надати допомогу у їх втіленні. Проекти підлягають обговоренню з точки зору можливості їх реалізації (але не в порядку втручання в ідейну складову), адже бюджет ініціативи обмежений можливостями її засновників і кураторів. Підсумкова робота буде мати певний тираж або інше відкрите вираження, в залежності від формату кінцевого продукту.

При доборі перевага буде віддаватися автор(к)ам, якi: 
  • відповідально ставляться до своєї роботи і її результатів; 
  • незалежно від гендеру та національного походження;
  • незалежно вiд мовного вибору і досвіду участі в схожих ініціативах; 
  • володiють бажанням реалізувати проект з ясною і вагомою концептуальною та змістовою складовими;
  • перебувають у віці 18-30 років;
  • мають дослідницький або аналітичний інтерес до сучасностi і минувщини навколо, всередині, і поза; 
  • є відкритими до розуміння.


Резиденція розрахована на плідну, творчо перероблену самотність. На час перебування резидент вивільняється з шат потреб і надається сам собі для здійснення моменту рефлексії, одночасно з проникненням в «машинні відділення міста» художніми шляхами. Немає і ніколи не буде ніякої кінцевої роботи, підведення підсумків і ринкового оцінювання результатів, все вироблене лише на малий проміжок часу, подібно до завмирання дихання плавця, знайде хитку точку актуальності, і розсіється, неспішно осідаючи пилом в кар’єрах нашого досвіду. У автора немає права на обман самого себе, чому сприяє за своїм звичаєм «терапевтична поезія», в нас немає інтересу до плекання традиції, ми чекаємо і вшановуємо нещадні insane-сприйняття, чиє нутро не знайшло і ніколи не знайде собі місця в навколишніх архетипах, впиваючись в хмільне текстово-візуальне волокно йобаних міст знову і знову, вiдкинуте і невгамовне.

Немає і не буде ніякої поезії в наповнених гниючим м’ясом вагонах, з борта яких його продають нечисленні видавці, немає і не буде ніякої поезії там, де вона не знаходить собі можливості вибратися на поверхню, недооцінена, аутична, злиденна, в’януча в протоці чергової складної соціально-політичної ситуації в країні. Наївно було б думати, що її не буде зовсім, однак ця можливість дозволить бути їй швидше і якісніше. Також наївно було б вірити в весь цей свербляче-рекламний текст, бо ніхто з нас не знає, що в підсумку вийде. Ми віримо в можливості і намагаємося надати їх там, де їх не вистачило нам самим в минулому.

Поетична форма тут не є позою, як і поезія не є собою кожен новий ранок.

Сайт резиденції «Departure»: www.departure.rip


0 коментарів

Залишити коментар

avatar