18 Квітня 2024, 23:26 | Реєстрація | Вхід
/ Розмова з Ярославом Мельником у Книгарні «Є» - 8 Жовтня 2016

Розмова з Ярославом Мельником у Книгарні «Є»

Категорія: «Події»
Дата: 08 Жовтня 2016 (Субота)
Час: 18:30
Вартість: Вхід вільний
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3, метро «Золоті ворота»
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 954


Київська Книгарня «Є» запрошує на розмову з письменником Ярославом Мельником (Литва — Франція) на тему «Homo sapiens у ХХІ столітті». Модераторка — Анастасія Левкова.

Ярослав Мельник — український і литовський письменник, філософ, критик. В Україні його ім'я стало відоме наприкінці 1980-х років як одного з тих, хто розпочав дискусію про «метафоричну» та «сповідальну» поезію. Дискусія, до якої долучилися десятки письменників, сприяла пожвавленню літературного процесу, виробленню критеріїв і становленню нового літературного покоління. 

Проте з 1990-х років Ярослав Мельник зник із літературного обрію України, бо почав жити й видавати свої книжки у Литві та Франції, наразі живе між Вільнюсом та Парижем. У 2012 році за творами цього автора випускники середніх шкіл Литви складали іспит на атестат зрілості.


«Повернення» в Україну відбулося на початку 2010-х років, зокрема через видання книжок «Телефонуй мені, говори зі мною» (Темпора, 2012), «Далекий простір» (Клуб сімейного дозвілля, 2013), «Чому я не втомлююся жити» (Клуб сімейного дозвілля, 2014), «Маша, або Постфашизм» (Видавництво Старого Лева, 2016). Днями у видавництві «Темпора» вийшло перевидання книжки «Телефонуй мені, говори зі мною». 

Закордонна критика називає письменника «містиком» і «сюрреалістом», а його прозу «екзистенційною». Дія багатьох творів Ярослава Мельника відбувається поза часом та простором, що робить їх універсальними. У своїх нерідко гостросюжетних творах письменник порушує питання: ким є людина, де межа людськості, людяності. 

В Литві книжки Ярослава Мельника неодноразово потрапляли до фіналу «Книги року». Всі прозові книжки цього автора українською мовою стали фіналістами «BBC Книги року» (2012, 2013, 2014), а роман «Далекий простір» — Книгою року 2013 за версією BBC. Його творчість перекладали англійською, французькою, німецькою, італійською, есперанто, азербайджанською, румунською, хорватською, російською та іншими мовами.


Київська Книгарня «Є», вул. Лисенка, 3, метро «Золоті ворота»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar