25 Квітня 2024, 02:04 | Реєстрація | Вхід
/ «Санитар с Институтской» Олексія Нікітіна - 3 Червня 2016

«Санитар с Институтской» Олексія Нікітіна

Категорія: «Події»
Дата: 03 Червня 2016 (П'ятниця)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Кнайп-паб «Купідон»
Адреса: вул. Пушкінська, 1-3/5
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1663


3 червня о 19.00 у кнайп-клубі «Купідон» пройде презентація повісті Олексія Нікітіна «Санитар с Институтской» (видавництво «Люта справа») 

Історія України рясніє важкими епізодами та драматичними поворотами. На одному з таких поворотів наша країна знаходиться й нині. Історія родини Юрка Незгоди, головного героя повісті «Санитар с Институтской» (не є таємницею, що прототипом його став київський поет Стас Міхновський), міцно заткана у рядно українських подій початку ХХ сторіччя, а його власна приводить Незгоду взимку 2014 року на Майдан. 


Олексій Нікітін – лауреат кількох міжнародних та українських літературних премій, член Українського відділення ПЕН-клубу. Його твори перекладені та вийшли у Великобританії, Італії, РФ і США. При цьому всьому «Санитар с Институтской» - перша книжка Нікітіна, що видана в українському видавництві. 

Повість «Санитар с Институтской» вже була оприлюднена у журналі «Дружба народов» під зміненою назвою «Шкиль-Моздиль» і спровокувала досить-таки бурхливу та неоднозначну реакцію російської публіки – лютування прихильників руського міра у коментах, потрапляння у великий список «Большой книги», найкрупнішої на пострадянському просторі літературної нагороди… Обурення повість викликала, головним чином, своєю тихою і послідовною проукраїнською спрямованістю, та описом подій Майдану з позиції інтелігентних киян. Тим самим вона викликала і цікавість. 


Видавець Андрій Гончарук так прокоментував своє рішення створити цю книжку: «Не хочу, щоби українці через 100 років доводили, що Нікітін – це український письменник».

«Крайне редко написанное на злобу дня при внимательном рассмотрении оказывается настоящей литературой. Роман Алексея Никитина «Санитар с Институтской» - именно этот, очень редкий случай».
Олександр Хургін
«Тут проявляється ідея, яка не так часто звучить у книжках про Майдан. Історія, що твориться, закарбовується в «Санітарі» не як особистісне світоглядне зусилля, а як щось засвоєне (або відкинуте) в готовому вигляді. Від монголо-татар. Є історична ідея – не потребуємо історичної свідомості, так?.. Місто і герої Нікітіна виявляються отож не просто суперниками, а ідеологічними опонентами. І заливає своєю «важкою кров’ю» київські вулиці Незгода, і бронює квиток до Києва Уманец, що був утік звідси. І вічно горить Коростень».


3 червня. Початок о 19:00. Вхід: вільний. Київ, Кнайп-паб «Купідон», вул. Пушкінська 1-3/5


0 коментарів

Залишити коментар

avatar