25 Квітня 2024, 05:11 | Реєстрація | Вхід
/ Найкращі дитячі та підліткові книжки 2015 року - 1 Лютого 2016

Найкращі дитячі та підліткові книжки 2015 року

Категорія: «Події»
Дата: 01 Лютого 2016 (Понеділок)
Час: 17:00
Місто: Київ
Місце: Національний музей Тараса Шевченка
Адреса: Бульвар Шевченко, 12
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1229


1 лютого «Рейтинг критика» назве найкращі дитячі та підліткові книжки року. На гостей заходу чекають професійні оцінки та рекомендації щодо дитячої літератури від експертів, зустріч із письменниками, а також тепле знайомство з білим і пухнастим талісманом «Рейтингу критика».

«Рейтинг критика: найкращі дитячі та підліткові книжки року» – це щорічна ініціатива, заснована журналістами, редакторами та літературними критиками, що пишуть про дитячу літературу.

Мета рейтингу – сформувати список-рекомендацію найкращих книжок року для дітей та підлітків від українських авторів згідно з актуальними вимогами до дитячої книжки. Такий топ може бути корисним як потенційним покупцям, так і педагогам, бібліотекарям, а також видавцям, авторам та ілюстраторам, які зацікавлені в професійному розвитку та аналітичній оцінці своєї роботи. «Рейтинг критика» є незалежною громадською ініціативою та не фінансується жодною установою.

До цьогорічного журі РК увійшли: Ірина Батуревич («Читомо»), Валентина Вздульська («Казкарка»), Зоя Жук (редакторка, критик), Міра Київська («Букмоль»), Маріанна Кіяновська (критик, літературознавець, засновниця незалежної літературної премії «Великий їжак»), Ольга Купріян («Барабука», «Читацькі нотатки Христі Нечитайко»), Марія Семенченко («День», BOOKa, «Книженя»), Тетяна Стус (Щербаченко) («Барабука»), Ірина Троскот («Літакцент»), Оксана Хмельовська («Читомо»).


Нерідко батькам, а також викладачам і бібліотекарям досить важко зорієнтуватися, на які дитячі книжки слід звертати увагу. Адже небезпек і справді немало. Під красивою палітуркою може ховатися маловартісний текст. У романі популярного автора можуть зачаїтися сексистські чи расистські твердження. Розрекламована казка виявиться графоманією. В нашумілій збірці поезії буде порушено вікові вимоги… 

Мета «Рейтингу критика» - саме допомогти зорієнтуватися в укрдитліті. Ми проглядаємо основний масив опублікованого для дітей і підлітків протягом року, сумлінно читаємо (хоча часом якісь книжки хочеться викинути в макулатуру й забути про них, як про страшний сон) і не просто формуємо списки з того, що сподобалося, а підходимо до видань із об'єктивними критеріями:
  • Наскільки вправною є будова тексту?
  • Чи достовірними є голоси персонажів?
  • Чи не дискримінує текст за якоюсь ознакою (гендер, раса, клас, генерація, культури й субкультури)?
  • Чи є в ньому коректорські огріхи?
  • Чи дотримано вікових вимог у тексті? А в ілюстраціях?
  • Наскільки вдалим є поліграфічне втілення? та ін.
Результати нашого дослідження за 2015 рік можна буде почути вже 1 лютого о 17:00 в Національному музеї Тараса Шевченка. 


1 лютого. Початок о 17:00.
Київ, Національний музей Тараса Шевченка, Бульвар Шевченко, 12


0 коментарів

Залишити коментар

avatar