25 Квітня 2024, 03:46 | Реєстрація | Вхід
/ Мистецтво українських шістдесятників - 31 Січня 2016

Мистецтво українських шістдесятників

Категорія: «Події»
Дата: 31 Січня 2016 (Неділя)
Час: 14:00
Вартість: вхідний квиток до музею
Місто: Київ
Місце: Національний художній музей України
Адреса: вул. Грушевського, 6
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1330


18 грудня 2015 року у Національному художньому музеї України відбулося відкриття виставки «Мистецтво українських шістдесятників. Можливості музею». У експозиції представлені близько 100 живописних і графічних творів з музейних та приватних колекцій, а також добірка архівних матеріалів. 

Уперше за багато років роботи українських художників-шістдесятників з різних міст України експонуватимуться разом. Ці твори представлені як цілісне мистецьке явище — всупереч тому, що художники працювали у герметичних, майже не сполучених між собою контекстах і за життя не виставлялися поруч.


Освітня організація «Культурний Проект» підготувала в рамках виставки важливу і цікаву літературну складову, що органічно доповнює експозицію з метою ширшого представлення контексту епохи.

31 січня о 14:00 у НХМУ пройде лекція Євгенія Стасіневича «Антропологія шістдесятництва: між літературою і націєтворенням». Реєстрацію на лекцію: http://goo.gl/forms/vC0NxTc87F

«Шістдесятники, попри все, залишаються парадоксальним явищем в українській культурі: вони давно і міцно закорінені в шкільних програмах, з ними пов'язують національне відродження – але вже з дев’яностих про них чутно дедалі менше, політика все відчутніше заступає власне літературу, а терміном окреслюються явища найширшого спектру. Ким вони були насправді, ким є для нас сьогодні і де їхній внесок значущіший – в мистецтві чи справах державотворення? І чи можна сьогодні взагалі якось розвести ці речі?Митці і борці, люди свого часу і ті, кого просто не мало бути – про них, украй строкату когорту українських шістдесятників, ми і поговоримо на лекції»,– коментує майбутню зустріч Євгеній Стасіневич, аспірант Києво-Могилянської академії, літературний критик, оглядач відділу АРТ інтернет-видання INSIDER. 

31 січня о 16 годині видавництво «Смолоскип», «Культурний Проект» і Національний художній музей України представляють поетичні читання, присвячені творчості покоління шістдесятників. 

Вірші Василя Стуса, Ліни Костенко, Ірини Жиленко, Василя Симоненка, Івана Драча та Миколи Вінграновського читатимуть поети молодшого покоління – Павло Коробчук, Олена Степаненко, Юлія Стахівська, Богдан-Олег Горобчук, Олег Коцарев і Дмитро Лазуткін. Обов`язково приходьте, буде цікаво! Реєстрація на захід: http://goo.gl/forms/pJN5RH2h9H


Програма заходів

  • 24 січня, 14:00 — лекція Тараса Лютого «Шістдесятники: київське коло філософів»
  • 31 січня, 14:00 — лекція Євгена Стасіневича «Антропологія шістдесятництва: між літературою і націєтворенням»
  • 31 січня, 16:00 — поетичні читання «Поезія шістдесятників: прочитання сьогодні»
  • 14 лютого, 14:00 — лекція Яніни Пруденко «Кібернетика і мистецтво у СРСР. Маргінальні сфери творчості»
  • 14 лютого, 16:00 — зустріч з художником, філософом та композитором Флоріаном Юрьєвим
Крім освітньої програми Культурного Проекту, в рамках виставки заплановано також ряд інших цікавих подій: кураторські екскурсії експозицією, кінопокази та концерти від Національного центру Олександра Довженка, агенції «Ухо» та Національного художнього музею.


31 січня. Початок о 14:00. Вхід: вхідний квиток до музею.
м. Київ, Національний художній музей України, вул. Грушевського, 6
Реєстрація за посиланням: http://goo.gl/forms/JISqw0YGKS


0 коментарів

Залишити коментар

avatar