19 Квітня 2024, 17:09 | Реєстрація | Вхід
/ Прогулянка «Літературний Київ 1917–1920 років» - 27 Вересня 2015

Прогулянка «Літературний Київ 1917–1920 років»

Категорія: «Події»
Дата: 27 Вересня 2015 (Неділя)
Час: 16:00
Вартість: 100 грн.
Місто: Київ
Місце: метро «Площа Льва Толстого»
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1062


Музи в Києві ніколи не мовчали, навіть коли гармати лунали в самому місті. Усі знають, де засідала Центральна Рада чи де відбувся урочистий молебень після перевороту гетьмана Скоропадського. А як поживали і що поробляли в цей час київські літератори? Команда літературного путівника «Їздець» продовжує серію екскурсій у Києві і запрошує на прогулянку «Вир революції. Літературний Київ 1917–1920 років» у компанії літературознавця, дослідниці українського авангарду, наукового працівника Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Ярини Цимбал.

Протягом прогулянки ми пройдемо по головних літературних локаціях буремних революційних років. Зазирнемо на заняття в майстерню художнього слова при Українському клубі «Боротьба», де відкрилося чотири відділення, — українське, російське, єврейське і польське — а серед викладачів були Павло Тичина, Володимир Ярошенко, Ілля Еренбург, Бенедикт Лівшиць, Дмитро Загул, Натан Венгров, Юрій Меженко та інші. Заглянемо в комуну боротьбистів, де ховаються від денікінців Василь Еллан-Блакитний і Гнат Михайличенко. Обминемо приміщення денікінської контррозвідки в готелі «Ермітаж», де колись на балконі сфотографувався кумир на всі часи Олександр Блок. Зайдемо в редакцію журналу «Мистецтво», де після розстрілу Михайличенка порядкує сам-один Михайль Семенко.


Також протягом прогулянки ми відвідаємо редакцію «Літературно-наукового вісника», який щойно перебрався зі Львова до нарешті українського Києва. Разом з Миколою Зеровим і Павлом Филиповичем підемо на роботу в редакцію журналу «Книгар», а з Павлом Тичиною і Галиною Журбою — у Всевидат, перше державне українське видавництво. Посидимо в кафе «ХЛАМ» (художники, літератори, артисти, музиканти), послухаємо виступи Леся Курбаса й «Молодого театру» в кафе «Льох мистецтв», що його щедро розписав Анатоль Петрицький, вип’ємо кави в турецькій кав’ярні і дізнаємося, хто виграв змагання між українськими і російськими поетами 25 квітня 1919 року.

Приємний бонус – учасники прогулянки зможуть погортати ранні збірки Павла Тичини, Дмитра Загула, Якова Савченка і Володимира Ярошенка а також тогочасні журнали і збірник «Вир революції».

Для участі у літературній прогулянці «Вир революції. Літературний Київ 1917–1920 років» потрібно зареєструватися за посиланням https://goo.gl/Go0USh
Реєстрація триває до 18:00 суботи, 26 вересня 2015 року включно.


Початок прогулянки: о 16:00 в неділю, 27 вересня. Тривалість: близько 3 годин.
Участь в екскурсії передбачає сплату організаційного внеску у розмірі 100 грн.
Місце зустрічі: вихід зі станції метро «Площа Льва Толстого», біля книгарні «Є»

Група проекту «Їздець» у Facebook: http://facebook.com/yizdetz
Якщо у вас є питання, пишіть нам на yizdetz@gmail.com


0 коментарів

Залишити коментар

avatar