28 Березня 2024, 21:31 | Реєстрація | Вхід
/ Презентація нотаток Олі Михайлюк «КРИМ і МИ» - 4 Червня 2015

Презентація нотаток Олі Михайлюк «КРИМ і МИ»

Категорія: «Події»
Дата: 04 Червня 2015 (Четвер)
Час: 17:00
Місто: Чернівці
Місце: Літературний целанівський центр
Адреса: вул. О. Кобилянської, 51
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 981


4 червня до Літературного целанівського центру завітає кураторка культурних проектів, журналістка, директора агенції «АртПоле» Оля Михайлюк. У Чернівцях Оля презентуватиме нотатки «КРИМ і МИ», й везе із собою для цього тексти, музику, відеоінтерв’ю, документальне кіно та ідеї наступних проектів.


«Кілька днів тому я повернулася з Криму. І зараз розумію, на чому хочу зупинитися з написаного й записаного протягом останніх років, включаючи проведений на півострові минулорічний березень. Тоді окрім серії матеріалів, які опублікувала «Українська правда», нам (агенції АртПоле) вдалося організувати концерт в оточеній російськими військами українській частині й навіть відзняти фільм для Babilon#13 «Крим: зайве за кадром». Але й досі я не знаю відповіді на питання: якщо «зайве» відбувається, то чи варто лишати його за кадром? Навіть якщо не говорити, воно прозвучить в музиці. Якщо не показувати, то ще страшніше, адже можна лише уявити, що там — за кадром. 

Крим для мене — це лагідні дотики моря, величезне рожеве сонце, кава як привітання в кримськотатарському кафе, запахи ялівцю й лаванди, казки про веселу айву й печальний гранат і сентиментальні тексти напередодні фестивалю про нашу залежність «від радощів, дощів і солодощів». Крим для мене — це спроби спротиву найжорсткішій пропаганді, довгі й важкі інтерв’ю, переховування, сумніви-сумніви-сумніви і запитання, що не вимагає відповіді: якою мовою мовчати. Крим для мене зараз — це незакінчений твір — work in progress в найширшому розумінні. Я не хочу мовчати, я хочу навпаки — ділитися враженнями, чути реакції, шукати виходу.»

Оля Михайлюк, АртПоле 


Діяльність агенції АртПоле в Криму розпочалася із фестивалю «Східні ворота. АртПоле-Крим» у жовтні 2011 року в Бахчисараї. Публіку з усієї України запросили тоді «на прогулянку містом-садом серед мечетей, чайних і фонтанів, знайомство з традиційними ремеслами кримських татар та музикою різних епох і народів — зі сцени біля Східних воріт Чуфут-Кале».

Напередодні анексії в березні 2014 АртПоле не могло лишатись осторонь — Оля Михайлюк, Тетяна Манзюк та Вадим Ільков відправилися в Крим, аби побачити на власні очі, що відбувається, й підтримати друзів. Тоді виникла ідея організувати концерти тріо Port Mone, що стали єдиною мистецькою подією на півострові, яка в той час закликала до миру й порозуміння. Оля Михайлюк як незалежний журналіст підготувала цикл статей для «Української правди. Життя». 

У вересні 2014 р., вже не маючи можливості організовувати події в Криму, Агенція АртПоле виступила автором серії дискусій, відкритих лекцій та кінопоказів «ПРО КРИМ» в Одесі, у березні 2015 долучилася до організації кримського дня на фестивалі документального кіно Docudays UA, зараз ініціювала проект Крим Україна :::СТЕЖКА:::.


4 червня. Початок о 17:00. Вхид: вільний.
м. Чернівці, Літературний целанівський центр, вул. О. Кобилянської, 51


0 коментарів

Залишити коментар

avatar