16 Квітня 2024, 08:02 | Реєстрація | Вхід
/ Всеукраїнська акція «100000 книжок для сільських бібліотек» - 2 Квітня 2015

Всеукраїнська акція «100000 книжок для сільських бібліотек»

Категорія: «Події»
Дата: 02 Квітня 2015 (Четвер)
Час: 01:00
Місто: Україна
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1821


В Україні нараховується близько 15 тисяч сільських бібліотек – це 80 % від загальної кількості публічних бібліотек нашої країни. Основна проблема книгозбірень у сільській місцевості – відсутність нових надходжень, адже за останні 20 років оновлення фондів скоротилося на 90 %. Водночас місцеві мешканці досить активно відвідують бібліотеки, які нерідко є єдиними осередками розвитку й дозвілля в селі.



«Можна довго перераховувати проблеми сучасного українського села і нарікати на долю, - розповідають організатори проекту, «Фундація Дарини Жолдак». - Ми ж вирішили не давити зайвий раз на жалість, а перейти до конкретних дій. Саме тому започаткували всеукраїнську акцію «100000 книжок для сільських бібліотек», приєднатися до якої запрошуємо всіх небайдужих». 


«Проект Фундації Дарини Жолдак «100 тисяч книжок», до якого наша ГО "Форум видавців" мала честь долучитися, нагадав мені про наші акції "Подаруй книжку", проведені у 2006 - 2012 роках, каже Олександра Коваль, президент «Форуму Видавців». - Нам також вдалося зібрати 100 тисяч книжок, але аж за 6 років! Книжки дуже потрібні в сільських бібліотеках, особливо дитячі. Державна і місцева влада не може, чи не вважає за потрібне сприяти розвиткові мешканців України, підтримуючи бібліотеки і читання, але я вважаю, що ми можемо проявити солідарність і самим себе витягнути з болота культурної некомпетентності, в яке нас заганяють вже багато років. Щоб почати - досить подарувати лише одну книжку».


«З часів винаходу технології виробництва книг, людське життя нерозривно з ними пов'язане, - каже Олег Панюта, ведучий програми «События недели» (канал «Україна»). - Майже кожен з нас зустрічається з книгами вперше вже тоді, коли навіть ще не вміє читати - батьки читають нам казки на ніч. Захоплення читанням в дитячому та підлітковому віці розширює кругозір, допомагає дізнатися безліч цікавих речей. Тому, дуже важливо давати дітям доступ до знань навіть у селах, де цього особливо не вистачає. Проект покаже нашим дітям, що поділитися знаннями з їх однолітками з маленьких населених пунктів - дуже просто, за допомогою цікавої та корисної книги».



«Фундація Дарини Жолдак» протягом двох років збирала книги у м. Києва (за цей період було зібрано більш, ніж 15 тисяч книг) і передала сільським бібліотекам України. Тепер проект набув всеукраїнського масштабу. 



Долучитися до акції «100 тисяч книжок для сільських бібліотек» може кожен. Для цього потрібно зайти на сайт http://100books.kanalukraina.tv та обрати для себе найбільш зручний варіант передачі книг.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar