19 Квітня 2024, 06:23 | Реєстрація | Вхід
/ Микола Рідний та Сергій Жадан: «Сліпа пляма» - 25 Березня 2015

Микола Рідний та Сергій Жадан: «Сліпа пляма»

Категорія: «Події»
Дата: 25 Березня 2015 (Середа)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Національний художній музей України
Адреса: вул. Грушевського, 6
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1590


Національний художній музей України, Goethe-Institut в Україні у співпраці з програмою DAAD Artists-in-Berlin представляють проект «Микола Рідний та Сергій Жадан – Сліпа пляма».



Видання, що включає нову поезію в прозі Сергія Жадана та фотосерію «Сліпа пляма» Миколи Рідного, вийшло друком у грудні 2014 в Берліні. Перша презентація книги в Україні відбудеться 25 березня 2015 року в Національному художньому музеї України. На глядачів чекають поезія у виконанні Сергія Жадана, відео «Звичайні місця» від Миколи Рідного та розмова з кураторкою проекту Беттіною Кляйн. Друга презентація запланована на 28 березня в Літературному музеї у Харкові. 



Це видання є поглибленням і продовженням проекту, що розпочався у травні 2014 виставкою The Ukrainians в daadgalerie в Берліні. Його метою було додати художній погляд на численні публікації у мас-медіа щодо України та створити простір для публічного обговорення. Восени 2014, мистецька програма DAAD спільно з галереєю KuLe та Joel Mu запросили художника Миколу Рідного та письменника Сергія Жадана втілити арт-проект на фасаді будинку в центрі Берліна. Їхній спільний проект «Сліпа пляма» експонувався від 30 вересня до 14 грудня 2014.


На банері великого формату було відтворено деталь фотографії, що зображувала стіну зруйнованого будинку в Луганську. Ця робота є частиною фотосерії Миколи Рідного, в якій медійні знімки збройного конфлікту в Україні нагадують поступове настання сліпоти і як наслідок – звуження поля зору: образи наче повністю поглинаються чорнилом. 

«Це може початися з маленької чорної плями, що поступово розростається, або як тунель, що звужується, пожираючи бачення поки не буде видалено усе. Нездатність бачити також може активуватися як людський механізм самозахисту, що виробляє добровільну сліпоту проти ескалації насильства», Микола Рідний.

Тему руйнувань, заподіяних війною, Сергій Жадан розвинув в есе «Розстріляний музей». Текст, присвячений розбомбленому в Донецьку музею, був надрукований українською, російською, німецькою та англійською мовами і доповнював вивішене на будівлі зображення. 

«Зрозуміло – мало хто звертає увагу на зруйновані будинки, коли щодня доводиться чути про загиблих військових та цивільних співгромадян, коли щодня з‘являються фото й імена тих, кого забирає ця війна. Підірвані мости й знищені вокзали в цьому випадку виглядають тлом, на якому минає криваве літо», Сергій Жадан.



Микола Рідний (*1985 в Харкові, живе в Харкові) працює художником і куратором, він є співзасновником і учасником української мистецької групи SOSka. Серед нещодавніх виставок у 2014: персональний проект «Укриття», Центр візуальної культури (Київ); групова виставка «Десять тысяч уловок и сто тысяч хитростей», Meeting points 7, Інститут Африки РАН (Москва, Росія); Deprivation, куратор Моніка Шевчик, Arsenal Gallery (Бялисток, Польща); групова виставка The Ukrainians, куратор Беттіна Кляйн, daadgalerie (Берлін, Німеччина); кураторський проект «После победы», «ЄрмиловЦентр» (Харків). 



Сергій Жадан (*1974 в Старобільску, Луганська область, живе в Харкові) – прозаїк, поет та перекладач. В 2010 році був учасником Берлінської програми підтримки діячів мистецтва (DAAD). Нещодавні публікації: «Біг Мак та інші історії», 2011; «Вогнепальні й ножові», 2012; «Месопотамія», 2014; переклад: Пауль Целян «Світлотиск», 2014. Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, перекладені тринадцятьма мовами. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України та учасником мультимедійного мистецького проекту «Собаки в Космосі».



Беттіна Кляйн (*1970 у Вадерні, Німеччина, мешкає в Берліні) вивчала історію мистецтв та французьку філологію у Марбургу, Тулузі та Берліні. Кураторка мистецької премії blauorange (Берлін, 2008/2009), гостьовий куратор в Centre Européen d’Actions Artistiques Contemporaines (Страсбург, Франція, 2009–2012). Після тривалої кар’єри незалежного куратора від 2013 є заступником голови секції візуальних мистецтв у програмі DAAD Artists-in-Berlin Program (www.berliner-kuenstlerprogramm.de). У травні 2014 Беттіна Кляйн виступила кураторкою групового проекту The Ukrainians у daadgalerie (Берлін), в якому брали участь Юрій Андрухович, Євгенія Білорусець, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Олеся Хоменко, Володимир Кузнєцов, Юрій Лейдерман, Лада Наконечна, Олександр Мельник, Борис Михайлов, Катя Міщенко, Влада Ралко, Микола Рідний, група Р.Е.П., Sean Snyder & Ольга Брюховецька, Сергій Жадан.



Презентація книги «Сліпа пляма» проходить в рамках українсько-німецького художнього дослідницького проекту «ГЕРОЇ. СПРОБА ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ» 17 грудня 2014 – 17 травня 2015. Куратори: проф. Міхаель Фер (Берлін), кураторська група НХМУ

Розмова про героїв і героїчне сьогодні є актуальною як ніколи. Тому в проекті «Герої. Спроба інвентаризації» вирішено критично розглянути разом із глядачами «героїчну спадщину», що зберігається в колекції музею. 



Проект «Герої. Спроба інвентаризації» досліджує образ «героя» і його творення. В ході інвентаризації фондів музею були визначені твори, так чи інакше пов’язані з топосами «герой», «святий», «мученик» або «подвиг». Серед них є зображення героїв реальних і міфічних, тих, чиї вчинки стали подвигом або профанацією, народних – і вирощених в пробірках ідеологічних лабораторій. Експозицію складають близько 180 живописних, графічних та скульптурних творів, від середніх віків до другої половини ХХ століття, розташовані на 1 поверсі та частково у просторі 2 поверху. Один із залів залишиться вільним: для можливості відкритого діалогу та міркування над тим, які герої потрібні Україні сьогодні.

Виставковий проект відбувається спільно з Goethe-Institut в Україні, в рамках проекту Goethe-Institut у Східній Європі та Центральній Азії «Машина часу Музей»: www.goethe.de/ukraine


25 березня (середа). Початок о 18:00. 
Київ, Національний художній музей України, вул. Грушевського, 6. 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar