20 Квітня 2024, 11:21 | Реєстрація | Вхід
/ Триває другий сезон премії «Великий Їжак». - 11 Лютого 2014

Триває другий сезон премії «Великий Їжак».

Категорія: «Конкурси»
Дата: 11 Лютого 2014 (Вівторок)
Час: 12:54
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1500




Літературна премія «Великий Їжак» — перша українська недержавна премія для автора найкращої сучасної україномовної книги для дітей, незалежно від його місця проживання та місця видання книги. Премія унікальна за своєю концепцією: автори, чиї твори потраплять до «списку фіналістів», опиняться в центрі ретельно організованої всеукраїнської інформаційної кампанії, що повинно сприяти розвитку ринку дитячої книги. Велика просвітницька робота — невід’ємна складова Літературної премії «Великий Їжак» як соціального проекту. Популяризація доброї літератури для дітей стимулює дитяче читання і дитячу творчість, тож у перспективі може дати Україні інтелектуально і духовно сформовану молодь.

Мета премії – піднести статус українського письменника, який пише для дітей. Створити медійний резонанс довкола дев’яти книг «списку фіналістів» і книги-«переможця» – задля підвищення суспільної значущості сучасної української літератури для дітей, щоби привернути до неї увагу читачів та суспільства в цілому. «Великий Їжак» прагне зацікавити дітей, батьків, бібліотекарів, учителів тощо найкращими україномовними книгами для дітей – і тим самим сприяти популяризації дитячого читання.

Премія незалежна – як від держави, так і від політики. Розмір премії – десять тисяч гривень. Першим переможцем Літературної премії «Великий Їжак» у травні 2012 року став Валентин Бердт із Харкова за повість «Мій друг Юрко Циркуль», перша церемонія вручення відбулася у Жовкві.

У конкурсі на здобуття премії можуть брати участь книжки сучасної україномовної дитячої літератури, видані в Україні та поза її межами протягом 2012-2013 років.

Право висувати книги на здобуття Премії мають громадяни України — редактори, члени редколегій літературних та літературознавчих періодичних видань, представники творчих спілок, бібліотек, університетів, книжкових видавництв, засобів масової інформації тощо.

Оголошення лауреата (одного) та вручення премії (в розмірі десять тисяч гривень) відбувається 1 червня (Всесвітній День захисту дітей) на урочистій церемонії вручення.
Одночасно вручається «Малий Їжак» — відзнака за кращий оригінальний літературний твір (раніше не публікований), написаний дитиною до 15 років. «Малий Їжак» не має грошового вираження.

Склад журі на сезон 2013-2014 рр.:

  • Валентина Вздульська – українська дитяча письменниця, критик, співзасновниця блогу про сучасну дитячу літературу «Казкарка» (Фастів, Київська область)
  • Олена Захарченко – українська письменниця, авторка п’яти книжок, мати трьох синів (Київ)
  • Діана Клочко – кураторка незалежних книжкових проектів (Київ)
  • Ольга Купріян – критик, авторка численних статей, оглядів і рецензій про дитячу літературу (Київ)
  • Ростислав Мельників – український поет, літературознавець, критик, редактор, кандидат філологічних наук, доцент, викладач Харківського університету (Харків)
  • Тетяна Пилипець – провідний бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей та юнацтва м. Львова), керівник проекту «Книжковий омбудсмен»
  • Олег Соловей – український письменник, критик, літературознавець, засновник і незмінний головний редактор літературно-художнього альманаху «Кальміюс», кандидат філологічних наук, викладач Донецького університету (Донецьк)

Умови конкурсу – на сайті премії
Засновник премії – ГО «Фундація соціокультурного розвитку».
Директор премії – Маріанна Кіяновська

За інформацією можна звертатися:
e-mail: mkiyanovska@gmail.com
velykyi.yizhak@gmail.com
тел.:  +38 067 720 93 41


0 коментарів

Залишити коментар

avatar