25 Квітня 2024, 10:06 | Реєстрація | Вхід
/ У Києві відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". - 7 Вересня 2012

У Києві відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал".

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 07 Вересня 2012 (П'ятниця)
Час: 13:07
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1215



4-7 жовтня 2012 року у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" - наймасштабніша подія в Україні, що об'єднує літературу та мистецтво. Книжковий Арсенал презентує більш, ніж 100 видавництв, 70 відомих гостей з Європи, Росії та України та насичену програму подій для дітей та дорослих.
 
Мета Книжкового Арсеналу - популяризувати читання, сприяти діалогу між читачами і спеціалістами щодо того, чим є сучасна книга, посилити взаємозв`язок літератури з мистецтвом, підтримати інтелектуальні та мистецькі видання, культуру публікації в Україні шляхом освітніх подій та міжнародного обміну. Книжковий Арсенал -  безпрецедентна для України книжкова подія не лише за своєю масштабністю, але й за якістю простору, рівнем організації та презентації, відповідністю програми не тільки українському, але й актуальному міжнародному контексту. На відміну від традиційних книжкових ярмарків, Книжковий Арсенал - не приватний бізнес-проект, а стратегічно важлива культурна подія, ініційована одною із найперспективніших, професійних мистецьких інституцій в Україні. Проект має довгострокову місію у сфері культурної політики, благодійності та розвитку міста. 

Фестиваль представляє насичену програму: презентації нових книг, зустрічі з авторами, автограф-сесії зірок української та світової літератури, майстер-класи та дискусії, яскраву програму подій для дітей та батьків, виставки art book, коміксів, книжкової ілюстрації і графіки, перформанси, спеціальну вечірню літературно-музичну програму, благодійні акції зі збору книжок для дітей та реабілітаційних центрів. 

Почесними гостями Книжкового Арсеналу 2012 будуть, за підтримки Інституту культури посольства Італії в Україні і компанії fedoriv.com, Австрійського Культурного Форуму і літературно-мистецького журналу "Простори" дві великі зірки європейської літератури: 

Алессандро Барікко - один із найяскравіших сучасних італійських письменників, драматург, літературний і музичний критик, засновник школи для письменників у Туріні, нагороджений численними літературними преміями: Камп'єлло, Віареджо, Палаццо аль Боско, Премія Медічі. Його книги видаються мільйонними накладами по всьому світу і миттєво стають бестселлерами. Крім того, за текстами Барікко були створені такі популярні фільми, як "Легенда про піаніста" і "Шовк".

Йозеф Вінклер - австрійський письменник, лауреат численних нагород, включаючи Велику державну премію Австрії та престижну літературну премію імені Георга Бюхнера, почесний професор університету Клагенфурта. Це велика зірка інтелектуальної літератури, пристрасний оповідач, що обрав серйозні теми - смерть, релігію,  дитинство, сексуальність.  Його роман «Вивезена», героїнею якого є реальна українська жінка, депортована до Австрії у 30-ті роки, буде презентований на Книжковому Арсеналі видавництвом «Критика».

Паралельно з фестивалем, ярмарок на Книжковому Арсеналі пропонує найкращі умови для читацького шоппінгу, сучасну і зрозумілу експозицію за профілем видавництв, якісний вибір художньої, дитячої та non-fiction літератури, мистецьких книг. Крім того, у 2012 році на Книжковому Арсеналі з'являться нові секції: Комікс-кафе, Зал Ілюстраторів, Журнальний Зал, NonBooks (книжкові аксесуари, cувенірна і дизайнерська продукція, вінілові платівки). 

Особливим гостем ярмарку буде Альянс незалежних видавців із Москви, що представить на своєму стенді актуальну інтелектуальну книгу Росії: впливові, культові та нішеві видавництва (Ad Marginem, Новое Литературное Обозрение, Текст, ОГИ-БСГ, Лимбус-Пресс, РГГУ, Берроунз/Медленные Книги, Фаланстер та інші), які зазвичай в Україні важко знайти своєчасно і за адекватною ціною. Один із гостей, запрошених Альянсом на Книжковий Арсенал - Андрій Аствацатуров, автор «Люди в голом» и «Скунскамера» (видавництво Ad Marginem), який у 2012 році отримав престижну літературну премію «НОС» (Новая Словесность). 

Також чекайте на надзвичайно цікаву зустріч з письменником Леонідом Юзефовичем, якого ми приймаємо разом із нашим медіа-партнером журналом "ШО". Леонід Юзефович - фіналіст премії «Русский Букер» (роман «Казароза»), лауреат першої премії «Большая книга» 2009 року (роман «Журавлі і карлики»). Втім, своїм головним твором Юзефович вважає книгу "Самодержец пустыни" (Ad Marginem, 2010), і її також можна буде знайти на ярмарку.

Серед почесних гостей дитячої програми фестивалю, у якій будуть десятки захопливих майстер-класів, ігор, виставки, читання, презентації нових книжок:

Лінда Бондестам - одна з найпопулярніших у Європі художниць-ілюстраторів, живе і працює у Хельсінкі. Книги Лінди отримали численні нагороди, в тому числі у 2010 році вона номінувалася на престижну премію Астрід Ліндгрен, а книга «Чудовий пан Веселун» в 2006 році увійшла в «Почесний список» Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). У її професійному доробку більше 15 дитячих книжок, а також дизайн постерів, листівок, логотипів, театральні декорації і навіть ляльковий театр для дорослих. 

Оскар Бреніф'є - експерт ЮНЕСКО, директор Паризького інституту практичної філософії, один із найвідоміших у світі философів-практиків, автор надзвичайно популярних книжок, що здійснив певну революцію у ставленні до виховання і читання. Бреніф'є проводить по всьому світу семінари для дітей, на яких маленькі філософи вчаться давати відповіді на непрості і дуже важливі питання. Майстер-клас у Києві відбувається за підтримки Французького Інституту в Україні.  
 
Олена Макарова - викладач Міланського ліцею арт-терапії, визнаний у всьому світі педагог, мистецтвознавець, куратор та скульптор, автор більш, ніж 40 книг, перекладених 11 мовами. 

Також вперше ми презентуємо спільно з Академією Смаку кулінарну програму - «Читаємо і готуємо», у якій, крім книжкових презентацій - смачні сюрпризи, наприклад, печиво за рецептами легендарної Дарії Цвєк. Міжнародні гості програми - автори кулінарних бестселерів: Олексій Зімін, Марко Черветті, Максим Сирніков, Єлена Чекалова та ін. 

Загалом очікується близько 70 гостей. Повний список гостей буде анонсований у вересні. Будь ласка, слідкуйте на новинами фестивалю на сторінці facebook.com/BookArsenal

І, нарешті, Книжковий Арсенал презентує дві непересічні вечірні музично-літературні програми: 
Три дійства у партнерстві з агенцією АртПоле: оновлена програма і презентація альбому АБСЕНТ Юрія Андруховича і Кarbido (Україна - Польща), візуально-музичний перформенс Олени Костюк, побудований на давніх українських піснях і текстах Тараса Прохаська, та запальний соціальний диско-панк Сергія Жадана та Собак в Космосі.

Фестиваль Нової Музики у партнерстві з агенцією "УХО". 6 концертів відомих на весь світ сучасних композиторів і виконавців з Великобританії, Японії, Італії, Росії і України: 
  • Лідія Кавіна - зірка №1 у світі із гри на терменвоксі, учениця Льва Термена, який винайшов цей дивовижний музичний інструмент; 
  • Тадаші Ендо - знаменитий японський танцівник буто, який виконає вперше в Україні хореографічну постановку балету "Гагаку" українського композитора Вікторії Полевої за новелою А. Рюноске "Муки Пекла"; 
  • Лоренцо Мео - італійський композитор, один з найкращих молодих піаністів у світі, Роман Юсипей з програмою для соло баяну за участі Лідії Кавіної та Максима Коломійця; 
  • лондонський ансамбль "Октандр" із музикою Крама і Сааріахо; 
  • програма від видавництва «Дух і Літера», присвячена Валентину Сильвестрову, всесвітньо відомому і найтоншому з українських сучасних композиторів; 
  • програма Odessa Underground від позажанрової української вокалістки Мар'яни Садовської, яка поєднує традиційний мелос із авангардною манерою виконання. 




0 коментарів

Залишити коментар

avatar