27 Квітня 2024, 07:05 | Реєстрація | Вхід
/ Вінницею курсували «поетичні» трамваї. - 26 Квітня 2012

Вінницею курсували «поетичні» трамваї.

Категорія: «Події»
Дата: 26 Квітня 2012 (Четвер)
Час: 16:21
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1271


Кілька місцевих громадських організацій, серед яких Студентський Парламент Вінниччини, за підтримки міського голови Володимира Гройсмана цьогоріч проводять фестиваль «Студентська весна» за участі 9 вищих навчальних закладів 3-4 рівнів акредитації.

Одна з умов цього фестивалю: захистити якийсь соціальний проект. Оригінальний проект придумали студенти Вінницького національного аграрного університету Юлія Мудрик та Микола Гнатюк. Його назва «Дні української класики у громадському транспорті».

Юні ентузіасти почали із поезії. За підтримки колективу Вінницького трамвайно-тролейбусного управління, керівництва вузу цікавий задум було втілено.

Відбувалося це так. Спочатку в офісі тролейбусників і трамвайників провели прес-конференцію, а потім на маршрути міста вийшли три тематичні трамваї Лесі Українки, Ліни Костенко і Михайла Каменюка – популярних поетів різних поколінь, останній живе і працює у Вінниці. В кожному «іменному» трамваї студенти розмістили попередньо розроблені інформаційні постери поетів та їх твори. 

Студенти-провідники, усі вони були в національних строях, гостинно запрошували проїхатися поетичним трамваєм жителів міста, розповідали цікаві відомості із життя згаданих поетів, читали їхні вірші, а роздруковані тексти роздавали пасажирам на згадку. На маршрутах під наглядом організаторів проекту Ірини Борзової та Наталії Заболотної працювали студенти Мудрик Юлія, Гнатюк Микола, Луценко Ольга, Дубова Вікторія, Гнатюк Віктор, Дудницька Вікторія, Дроненко Тетяна, Геращенко Катерина, Пантєлєєва Аліна та Биковський Дмитро.

Як зазначають юні провідники поетичних вінницьких трамваїв, від цієї роботи вони не тільки отримали масу задоволення, але й численні подяки від людей, багатьом із яких зараз не до поезії. Однак раз-по-раз при читанні віршів вибраних для проекту авторів трамваї наповнювалися рясними щирими оплесками пасажирів. Багато із них цікавилися, де можна придбати поетичні книги. Отож, на думку авторів проекту, він може стати постійним і довготривалим та прикрасити побут земляків. Досягнуто і мети проекту. Дослівно вона звучить так: «В час безупинного ритму життя суспільства популяризувати цінні, але забуті твори українських класиків та сучасників для пробудження почуття патріотизму за допомогою розміщення спеціально розробленої інформації у громадському транспорті».

Який тематичний регістр поезії обрала для досягнення цього молодь, можуть свідчити рядки читаного в трамваях вірша Михайла Каменюка «Родимка. За Євгеном Маланюком»:

Твоя пісня чудова,
Світ без неї б затерп.
О, моя безголова!
Я в руці твоїй – серп!
Звідки в тебе болячка
Брати все на горба?
Ти туркеня й полячка,
Роксолана й раба.
Твої люди – пілати.
Їх обіцянки – лжа.
Ляж хоч раз не поспати,
А сховавши ножа.
Й вольний вітер повіє
Твоїм ситим садам.
Кароока повіє,
Я тебе не віддам!
Нас розбудить зозуля.
Випий склянку вина.
Нам зосталася куля
На сніданок. Одна.

Валерія КИРИНЮК

Джерело: "Укрліт"


Автори проекту «Дні української класики у громадському транспорті» Юлія Мудрик та Микола Гнатюк


Робоча група проекту



Підготовка до роботи «поетичного трамваю»


роздатковий матеріал


Студенти-провідники поетичних трамваїв


0 коментарів

Залишити коментар

avatar