19 Квітня 2024, 09:27 | Реєстрація | Вхід
/ 2-5 листопада: читання Чеслава Мілоша (Київ, Львів, Івано-Франківськ, Харків) - 3 Листопада 2011

2-5 листопада: читання Чеслава Мілоша (Київ, Львів, Івано-Франківськ, Харків)

Категорія: «Події»
Дата: 03 Листопада 2011 (Четвер)
Час: 13:01
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1417



«Тарас Прохасько та Сергій Жадан читають Чеслава Мілоша». 
Аудіокнига українських перекладів віршів Чеслава Мілоша.

До ювілею Чеслава Мілоша видано аудіокнигу десятьма мовами світу: англійською, білоруською, іспанською, китайською, нідерландською, німецькою, російською, українською, французькою, японською. В Україні це унікальне видання презентуватимуть лауреати Літературної премії ім. Джозефа Конрада-Коженьовського – Тарас Прохасько та Сергій Жадан. До аудіокниги спеціально створено музику молодими українськими композиторами: Олексієм Шмураком, Богданом Сегіним та Максимом Коломійцем, яку було виконано Ансамблем Nostri Temporis. До аудіокниги увійшли наступні українські переклади віршів Чеслава Мілоша: «Будяк, кропива», «Лінней», «Дар», «Притча», «Геракліт», «Капрі», «Тіло», «До Аллена Гінзберга», «Чарівна гора», «Чесний опис самого себе над склянкою віскі в аеропорту, скажімо, в Міннеаполісі», «Бідний християнин дивиться на гетто», «RUE DESCARTES», «А однак». 

У листопаді-грудні письменники представлять творчість 
польського митця у кількох містах України.

2 листопада (середа)     Київ, Лисенка, 3, 18:00
3 листопада (четвер)     Львів, просп. Свободи, 7.
4 листопада (п’ятниця)  Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 31.
5 листопада (субота)     Харків, вул. Сумська, 3, 17:00


Чеслав Мілош народився 30 червня 1911 року в Шетейнях у Литві. Поет, прозаїк, перекладач. Лауреат Нобелівської премії 1980 року й численних інших літературних премій. Його твори перекладено 42 мовами. Мілош — доктор honoris causa багатьох університетів у США та Польщі, почесний громадянин Литви та міста Краків. Шкільну й університетську юність провів у Вільно, де відбувся його поетичний дебют. Німецьку окупацію пережив у Варшаві. Після війни працював на дипломатичній службі ПНР у США та Франції. 1951 року, перебуваючи в Парижі, попросив політичного притулку.

1960 року Мілош виїхав у Каліфорнію, де протягом 20 років був професором університету в Берклі. До 1989 року публікувався переважно в емігрантському видавництві паризької «Культури» та в польському самвидаві. Від 1989 року жив у Берклі та Кракові. Помер 14 серпня 2004 року. Творчість Мілоша є одним з найвидатніших явищ нашого літературного сьогодення.

Джерело: АртВертеп


0 коментарів

Залишити коментар

avatar