20 Квітня 2024, 01:32 | Реєстрація | Вхід
/ 8-9 жовтня: 4-й літературно-мистецький фестиваль "Руді тексти- 2011" (м. Кривий ріг) - 5 Жовтня 2011

8-9 жовтня: 4-й літературно-мистецький фестиваль "Руді тексти- 2011" (м. Кривий ріг)

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 05 Жовтня 2011 (Середа)
Час: 13:13
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2035



«Руді тексти»: хто, що, де і коли?

Літературно-мистецький фестиваль «Руді тексти» 
вигадали і провели в Кривому Розі вперше у 2008 році 
письменники Ольга Хвостова і Максим Кабір.

Ольга Хвостова – журналістка, редактор телебачення телерадіокомпанії «Рудана», автор і ведуча щотижневої програми «Книжкова полиця», авторка віршів із віршофотоальбому «Усе на краще» (фотографії Віталія Павленка), мати двох дітей.

Максим Кабір – один із найвідоміших російськомовних поетів України, лауреат численних літературних конкурсів, учасник і член журі низки фестивалів, автор поетичних книжок «Письма из бутылки», «Татуировщик» та інших.

Дебютний фестиваль «Руді тексти-2008», що відбувся 7-8 серпня 2008 року в мальовничому куточку старовинної Дубової Балки, де вперше було знайдено залізну руду, підтримало керівництво та профком комбінату «Кривбасзалізрудком», а також почесний громадянин Кривого Рогу Вадим Гуров. На фестиваль було запрошено авторів із 4 міст, проведено слем і конкурс на написання віршів за добу, за підсумками фестивалю видано збірку творів, фото і вражень, а сам захід визнано подією серпня 2008 року в Україні.

«Руді тексти-2009» проходили в іншому живописному і знаковому куточку 120-кілометрового Кривого Рогу – на човновій станції, яка є символом нашого міста. Тоді фестиваль фінансово підтримали народний депутат України Дмитро Ветвицький і знову Вадим Гуров. Тоді в межах фестивалю відбулася ціла низка супутніх акцій: концерт криворізьких гуртів та вечірка поезії «без цензури», виступ театру «БаоБаБ» і літературочитальницька зустріч «Спокуса говорити», виставка картин криворізьких художників і авторський вечір Мар’яни Невиліковної та Влада Кльона (нині вже покійного), нагородження переможців конкурсу-рейтингу «Книжка року-2009» тощо.

«Руді тексти-2010» запам’яталися рекордною спекою і рекордною кількістю учасників – до Кривого Рогу тоді приїхали представники 10 міст України і один громадянин Білорусі. Провести фестиваль на центральній вулиці Кривого Рогу – проспекті Карла Маркса, біля міського театру імені Тараса Шевченка допоміг депутат міської ради Павло Левандовський, а фінансово захід підтримало провідне металургійне підприємство – «АрселорМіттал Кривий Ріг». Через аномальну спеку, на жаль, було скасовано запланований «дитячий» фестиваль – «Руденькі тексти», але вдалося провести незвичайний слем, виставку фотографій і картин молодих художників.

«Руді тексти-2011» на численні прохання вирішено провести восени, орієнтовна дата – 7 та 8 жовтня. Фестиваль цього року проходить за підтримки Благодійного Фонду Едуарда Самоткала. В рамках заходу планується провести відеопрезентацію культурологічного журналу «ЛітЗеппелін». Після загального, «основного» заходу – поетичних читань, які планується провести у клубі "Скай" (ТРЦ "Єсеніно"), публіці буде запропоновано мандрівку літературними куточками центральної частини Кривого Рогу – заходи пройдуть в арт-клубі «Скринька Пандори», в гуманітарному корпусі Криворізького державного педагогічного університету, зокрема в музеї «Літературно-мистецьке Криворіжжя» і т.д.  Цього року планується провести прозові читання, провести слем, конкурс на написання трьох віршів за 24 години та інші мистецькі заходи.

Щороку телеканал «Рудана» веде зйомку на фестивалі, готує і випускає в ефір та викладає на сайті www.rudana.com.ua скорочену телеверсію. Виходять також сюжети в інформаційній програмі «Місто», репортажі про фестиваль готують і кореспонденти Криворізького державного телерадіооб’єднання, журналісти друкованих та електронних ЗМІ («Вестник Кривбасса», «Домашняя газета», «Червоний гірник», «Пульс», www.krivbass.in.ua , www.kr2012.com та інших).

Фестиваль «Руді тексти» відрізняється від інших тим, що на заходи, що проводяться в його межах, вхід безкоштовний, приїжджі та місцеві автори можуть продати свої та купити чужі книжки, запрошеним гостям проїзд і проживання оплачується, вручаються пам’ятні сувеніри і проводиться екскурсія в екзотичні місця Кривого.
Запрошуємо до співпраці та будемо вдячні за підтримку фестивалю «Руді тексти».

Програма
літературного фестивалю
«Руді тексти-2011»
8-9 жовтня 2011 року

8 жовтня, субота
Ранок – приїзд і розселення гостей
12:00-17:00 – відкриття фестивалю, оголошення конкурсу «Три вірші за 24 години», початок виступів запрошених гостей, виставка-продаж книжок учасників фестивалю (ТРЦ «Єсеніно», 3-й поверх, клуб "Скай", вхід вільний, телезйомка) у перервах — відеопрезентації журналу «ЛітЗеппелін» (проводить редколегія журналу – Христина ТУЛЬЧИНСЬКА, Галина ТАНАЙ, Леся ЧОРНА), програми «Книжкова полиця» (проводить Ольга Хвостова).
17:00-18:00 – відпочинок, вечеря
18:00-20:00 – концерт вірші+музика: вірші читає Максим КАБІР, музику грають криворізькі гурти (клуб «Скай», вхід 25 грн.)
Після 20:00 – вечірня міні-екскурсія (квітковий годинник, світломузичний фонтан, пам’ятник Козаку Рогу, вул. Єсеніна, пр. Гагаріна, швидкісний трамвай), неформальне спілкування

9 жовтня, неділя
8:00 – 11:00 – автобусно-піша екскурсія «Унікальний Кривбас», веде Іван НАЙДЕНКО 
12:00-14:00 – проведення і підбиття підсумків конкурсу «3 вірші за 24 години» (музей "Літературно-мистецьке Криворіжжя", гуманітарний корпус педуніверситету, вхід безкоштовний)
14:00-14:30 – перерва, перехід
14:30-16:30 – «Проза-брейк» - авторські читання прози: Олександр Шмарін, Ігор Бузько, Володимир Фатаєв, Катерина Страшна, Максим Кабір, Ольга Хвостова (арт-клуб «Скринька Пандори», пр. Гагаріна, вхід безкоштовний)
16:30-17:00 – перерва, перехід.
17:00-19:00 – мега-СЛЕМ від арт-комори «Палітра слова» (ТРК «Плаза-1», 3-й поверх, вхід вільний).
Після 19:00 – неформальне спілкування, від’їзд гостей.

Учасники та гості фестивалю:

- Таня-Марія Литвинюк;
- Майстер Євген;
- Анастасія Котляр;
- Павло Сухно;
- Лариса Омельченко;
- Валерій Сазонов;
- Мар’яна Невиліковна;
- Валерій Карч;
- Інна Доленник;
- Поліна Карамушка;
- Ольга Бо;
- Ярослав Тітенок;
- Саша Михаленко
та інші.

Книжковий партнер – книжковий супермаркет «Буквиця»
Організаційній партнер – Криворізький державний педагогічний університет, 
музей «Літературно-мистецьке Криворіжжя»
Генеральний інформаційний спонсор – криворізький муніципальний телеканал «Рудана»
Чільний інформаційний партнер – тижневик «Вестник Кривбасса» 

Подія фестивалю: http://vkontakte.ru/event30380006



0 коментарів

Залишити коментар

avatar