19 Квітня 2024, 02:30 | Реєстрація | Вхід
/ 23 травня: Зустріч із Юрієм Тарнавським - одним із засновників Нью-Йоркської групи - 20 Травня 2011

23 травня: Зустріч із Юрієм Тарнавським - одним із засновників Нью-Йоркської групи

Категорія: «Події»
Дата: 20 Травня 2011 (П'ятниця)
Час: 15:24
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1625




23 травня о 18:00 
за адресою: м. Львів, просп. Свободи, 7, 
відбудеться зустріч із Юрієм Тарнавським - 
одним із засновників Нью-Йоркської групи. 

Модератор зустрічі — Василь Ґабор. 

Юрій Тарнавський (нар 1934 р.) — український поет і прозаїк, 
перекладач, один із засновників Нью-Йоркської групи, співзасновник і співредактор її літературно мистецького річника «Нові поезії». Народився на Бойківщині. 1944 р. виїхав із родиною до Німеччини. Після війни проживав у таборі для переміщених осіб у Новому Ульмі, де відвідував українську й німецьку гімназії. Закінчив середню освіту екстерном у Мюнхені, перед виїздом до США в 1952 р. Є автором численних публікацій на кібернетичні й лінґвістичні теми. 

Першу збірку поезій Юрія Тарнавського «Життя в місті» — з її урбаністичними мотивами і зосередженням на темі смерті — критика привітала як новаторську, таку, яка поривала з традицією мови і тематикою загальної тогочасної української поезії, вказуючи напрямок, у який відтак пішли чимало з його сучасників. Згодом його екзистенціалістичний роман «Шляхи», в якому описане житгя німецької молоді після Другої світової війни, також був відзначений як нове слово в українській прозі. У 1960-х роках Юрій Тарнавський повністю переходить у своїй творчості на англійську мову. Однак згодом перекладає українською мовою англомовну поезію. Юрій Тарнавський — член групи авангардних американських письменників Fiction Collective і у видавництві групи публікує англійською мовою «Менінґіт» і «Три бльондинки і смерть», які були високо оцінені американською літературною пресою.

З постанням незалежності України Юрій Тарнавський повертається до української мови, виступаючи з публікаціями мистецьких творів і статей у періодиці та рядом окремих книжок. Нині в його творчості панують риси, що вважаються познакою постмодернізму: багатостилевість, коляж, пастіш і прибирання різних, часами протилежних одна одній, позицій / масок (збірка «Ідеальна жінка», поеми «У РА НА» і «Місто київ та ям», цикл драм «6х0»). 

Сторінка події у Facebook:


0 коментарів

Залишити коментар

avatar