29 Березня 2024, 15:14 | Реєстрація | Вхід
/ Пінзель – Архипенко: пластичний діалог поколінь - 11 Лютого 2020

Пінзель – Архипенко: пластичний діалог поколінь

Категорія: «Події»
Дата: 11 Лютого 2020 (Вівторок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 544


Книгарня «Є» та літературна аґенція «Піраміда» запрошують на розмову Андрія Аркана та Василя Ґабора «Пінзель – Архипенко: пластичний діалог поколінь» з нагоди презентації бароково-рококового роману «Я, Іоанн…» та хрестоматії «Архипенко в західноукраїнському мистецькому дискурсі» (видавничий проєкт «Приватна колекція»). Захід відбудеться 11 лютого. Початок – 18:30. Модератор – Василь Ґабор.

Як не дивно, але ім’я видатного українського скульптора-модерніста Олександра Архипенка більше відомо у Західній Європі, ніж на Батьківщині. А дехто й досі називає його визначним російським художником. Нове видання про великого українського митця початку ХХ століття – ще одна спроба повернути це ім’я українському народу, адже сьогодні постать Олександра Архипенка, на жаль, ризикує потрапити у небуття, як свого часу це сталося з великим скульптором другої половини століття XVІІІ, майстром-сницарем Пінзелем, який жив і творив у Галичині.

В Україні про леґендарного скульптора Іоанна Георгія Пінзеля написано мало. Таємниці його життя та творчості й далі залишаються нерозкритими, хоча його й порівнюють з Мікеланджело. Новий бароково-рококовий роман Андрія Аркана «Я, Іоанн…» – чергова спроба проникнення у секрети життя й творчості Пінзеля, щоб заповнити зяючої лакуни незнань про великого скульптора пізнього бароко-рококо, який дивовижею з’явився у наших краях та понад двадцять років жив і творив у маєтку русько-польського магната Миколи Потоцького.

Ця подія присвячена проблемі збереження української національної спадщини, зокрема й у пластичних мистецтвах, на яку всіх охочих запрошує книгарня «Є» та ЛА «Піраміда».

Андрій Аркан – режисер, сценарист, актор та лауреат (2013) міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Василь Ґабор – український письменник та літературознавець. Упорядник серії «Приватна колекція» видавництва «Піраміда». Член Асоціації українських письменників.


11 лютого, 18:30. Книгарня «Є», Львів, просп. Свободи, 7


0 коментарів

Залишити коментар

avatar