24 Квітня 2024, 22:25 | Реєстрація | Вхід
/ Ант-Р-Акт кручений і зоряний - 15 Березня 2011

Ант-Р-Акт кручений і зоряний

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 15 Березня 2011 (Вівторок)
Час: 15:16
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 985



25-27 лютого, міжнародний поетичний фестиваль 
«poezie-2011, или КРУЧЕНЫЙ АНТРАКТ»

Херсон літературний – це, насамперед, Херсон «Ант-Р-Актний». Саме така асоціація виникає, коли йдеться про сучасну поезію в цьому місті. Цьогорічний фестиваль «Кручений Ант-Р-Акт» можна назвати зоряним. Не в сенсі «зірковості» учасників, а, в першу чергу, з точки зору формату й ліричної спрямованості. 

День відкриття фесту й читання під зоряним куполом планетарію з кадрами фільмів О.Дірдовського – то був перший андеґраундовий крок, який задав тональність і створив неформальну атмосферу поетичного спілкування. Власне, після цього поетичне чаювання другого дня стало більш затишним для тих особливо, хто був на «Ант-Р-Акті» вперше. Враження суто як одного з учасників читань – колосальні. Враження перше: потужне літертурне коріння кримських поетів. Їхня доволі істотна за чисельністю група поетів сильно виділялася на фестивалі. Насамперед, задавали тон метри й одночасно представники журі – Н.Добринська та Н.Наумова; але й такі поети як М.Ширяєв, С.Стойко, К.Бутузова, Т.Тоцька не менш гідно представляли поетичну когорту півострова. Разом з тим вражав не кількістю, а якістю миколаївський гурт. Тексти Є.Уманова, Є.Півня, О.Коваленко-Євзикової, В.Грекова були для публіки вибуховими і в плані аплодисментів, і в емоційному ракурсі. Оригінально вписувалися в хід безумних поетичних вивертів «Ант-Р-Акту» й дніпропетровці С.Куликов, Т.Самаріна, Ю.Дунаєва. Своєрідного лірико-інтелектуального струменю додав читанням киянин О.Шимановський. Зовсім інший характер й абсолютно протилежний вимір мали твори поета із Зоринська О.Мартиненка: чорний гумор, депресивно-іронічна стилістика і, звичайно, специфічне авторське виконання. «На ура» були підтримані аудиторією матроські пісні херсонця Д.Смалка: вони створили південний та екзотичний колорит і оригінально вписалися в мистецьку ауру заходу. Але музична складова «безумного чаювання» поетів цим не обмежилася: Ж.Буюклу за роялем порадував публіку авторським виконанням власних творів. Взагалі, власне херсонська команда поетів виявилась строкатою і за віком, і за стилем, і за манерою виконання: так, окремо виділявся хардовою поезією молодий херсонський автор О.Бурак, Н.Звягінцева презентувала грайливо-іронічні тексти, а представники старшого покоління Н.Малая та Л.Крижановська дарували присутнім лірику класичних форм. В перерві автори мали можливість представити на загальний розгляд власні поетичні збірки, збірники та альманахи й поспілкуватися між собою.

Поетичні двобої, які розпочалися згодом, ще динамічніше розкрили особистості всіх учасників і оживили хід фестивалю. Відчувався легкий драйв змагання, але яскравого суперництва не спостерігалося: багато учасників віддавало свої голоси опонентам і ця джентельменськість ще більше підкреслювала особливий богемно-культурний рівень аудиторії. Окремий респект організаторам – О.Швець та А.Веселову, котрі продумали кожен нюанс «Ант-Р-Акту» до дрібниць. Ну, а віртуозна й імпровізаційна манера ведення фесту маестро Л.Борозенцева викликає лише одну реакцію – «браво!» 

Другий день фесту завершився відвіданням будинку сім’ї Олексія Кручоних і встановленням пам’ятної таблички великому російському поету-футуристу, дитинство якого пов’язане з Херсонщиною. Власне, 125-літньому ювілею поета й був присвячений сам фестиваль, і дух автора знаменитого «дир бул щил убещур» однозначно витав на заході. Навіть процес прикріплення дошки із зображенням поета перетворився на своєрідний перформенс, оскільки люди пера, котрі це здійснювали, виразними будівельними навичками явно не володіли, але попри все із завданням справились достойно і по-мистецьки майстерно. 

На превеликий жаль, про події третього завершального дня (круглий стіл, «розкручування поетів», фінал поетичного командного двобою, фаєр-шоу тощо) автор цих рядків написати не може, оскільки підступний вірус грипу остаточно підкосив його тієї ж таки суботи й не дав можливості бути присутнім під час завершальних акордів фестивалю. Однак навіть те, що він устиг побачити дає підстави йому ствердити: «АнТ-Р-Акт» - це поетична фестивальна родзинка українського Півдня. 

Сергій Аркуша



0 коментарів

Залишити коментар

avatar