Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснована 2007 року Польським Інститутом у Києві, вручається раз на два роки.
Премія присуджується українському письменникові віком до 40 років, незалежно від місця його проживання, прижиттєво, за:
- послідовність у реалізації творчого шляху,
- інноваційність форми,
- ламання стереотипів,
- універсальність послання.
Висунути кандидатів на Премію можуть як українські, так і іноземні культурні інституції, наукові центри, видавництва, творчі об'єднання, приватні особи, заповнивши нескладну аплікаційну форму, що розміщується на сайті Польського інституту в Києві. Кожна установа або приватна особа може висунути лише одного кандидата. Претенденти на Премію не можуть номінувати себе самі.
Лауреата та фіналістів визначає та оголошує польсько-українське журі.
Визначення лауреата відбувається у два етапи:
- Із числа запропонованих кандидатів журі обере трьох (3) фіналістів.
- Остаточне рішення журі прийме на початку грудня поточного року Премії після обговорення кандидатур фіналістів та визначення лауреата шляхом таємного голосування.
Урочисте оголошення й нагородження лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського відбувається у першій половині грудня поточного року.
Лауреати Премії різних років: Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).
Лауреат Премії-2015 отримає:
- диплом лауреата та нагороду у розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві,
- піврічне стажування у Польщі у рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща "GAUDE POLONIA" від Партнера Премії, Національного центру культури (Варшава).
Засновник премії: Польський інститут у Києві, http://polinst.kiev.ua/
Партнер Премії: Національний центр культури (Варшава)
Теги: