16 Квітня 2024, 23:13 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Локації » Бібліотеки [ Додати іншу організацію ]


Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

«Локації» | Категорія: «Бібліотеки»
Тернопільська область
Місто: Тернопіль
Адреса: бульвар Т. Шевченка, 15
Місткість локації: 50-70 осіб

Тел.: +38 (0352) 52 03 74
E-mail: library.ternopil@gmail.com
Сайт | Facebook
Рейтинг: 0.0
Кількість переглядів: 2496


Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека заснована 15 листопада 1939 року на базі приватних бібліотек. Це була перша державна бібліотека на території області.

Сьогодні Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека — це головний заклад у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування населення регіону, науково-дослідний, методичний, координаційний центр бібліотек різних систем і відомств, обласне книгосховище, обласний депозитарій краєзнавчої літератури, центр книгообміну і міжбібліотечного абонемента.

Щорічно тут отримують бібліотечно-інформаційні послуги понад 21 тис.осіб, котрим видається близько півмільйона творів друку.

Фонд документів Тернопільської ОУНБ універсальний і становить 516,2 тис. примірників видань, у т. ч.: книжок і брошур — 425,6 примірників, журналів і газет —87,8 тис. примірників; аудіовізуальних і електронних видань близько 3 тис. примірників.

Загальний обсяг баз даних, які генерує бібліотека, нараховує 479,4 тис. записів, у тому числі в електронному каталозі – 143,9 тис. Ними користуються понад 70,4 тис. осіб. У бібліотеці 62 комп’ютери із доступом до Інтернету.

Кадровий потенціал книгозбірні — 68 бібліотечних працівників, з них 62 мають вищу освіту.

Крім основних послуг користувачам надаються додаткові послуги, це: користування міжбібліотечним абонементом (пересилання документів), електронна доставка документів, формування бібліографічних списків для курсових, дипломних та наукових робіт, каталогів для особистих бібліотек і підприємств, установ та організацій; ксерокопіювання, сканування.

Ведеться значна довідково-інформаційна та видавнича діяльність. Установа розвивається як один із кращих в Україні регіональних центрів краєзнавчої бібліографії. Справжніми мистецькими енциклопедіями стали бібліографічні покажчики «Театральна Тернопільщина» (2002), «Музична Тернопільщина» (2008), «Мистці Тернопільщини» (2015), котрі вийшли в бібліографічній серії «Тернопільщина мистецька» та вперше об’єднали великий масив інформації з історії театру й розвитку музичного та образотворчого мистецтва краю ( див. на сайті «Видання бібліотеки»).

Провідний напрям у роботі установи — науково-методична допомога бібліотекам Тернопільщини. Це — аналіз діяльності централізованих бібліотечних систем, організація занять з підвищення кваліфікації кадрів, підготовка методичних рекомендацій, вивчення, узагальнення і пропаганда передового досвіду; надання допомоги бібліотекам на місцях, внесення пропозицій керівним органам щодо поліпшення змісту бібліотечної роботи, координація діяльності методичних центрів бібліотек різних систем і відомств.

Навіть у нинішніх складних економічних умовах бібліотека є інформаційним центром регіону, найбільш дієвою інституцією, яка покликана поширювати знання, забезпечувати вільний доступ громадян до вітчизняних та світових документальних ресурсів.



Теги: тернопіль, Тернопільська обласна універсальна , бібліотека, ТОУНБ