29 Березня 2024, 02:28 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Локації » Бібліотеки [ Додати іншу організацію ]


Березолуківська сільська бібліотека

«Локації» | Категорія: «Бібліотеки»
Волинська область
Місто: с. Березолуки
Адреса: Волинська обл., Рожищенський р-н,
Місткість локації: до 30 осіб

Тел.: 38 098 832 10 78
E-mail: Zacharchuc@gmail.com
Сайт | Facebook
Рейтинг: 5.0
Кількість переглядів: 3507


Березолуківська сільська бібліотека є найбільш доступним закладом місцевої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний та освітній центр,  місце психологічної реабілітації для соціально- незахищених категорій населення, центр організації дозвілля, місце, де можна відпочити, поспілкуватись, цікаво провести час як дорослим, так і дітям.

Загальний книжковий фонд бібліотеки становить  близько 10500 примірників друкованих видань універсального змісту. Бібліотека щорічно обслуговує понад 580 користувачів, з них:145 – дошкільнята і учні 1- 9 класів, 70 – користувачів групи юнацтво, 365 – дорослі користувачі. Свою роботу організовує, виходячи із соціальних та життєвих потреб кожного члена громади. Цьому сприяє тісна співпраця з сільським головою Володимиром Григоруком, виконавчим комітетом сільської ради та депутатським корпусом, членом  якого є завідуюча бібліотекою - філією.

Сьогодні бібліотека стала центром духовного спілкування, серцем усієї місцевої громади. Книгозбірня впевнено виступає посередником між місцевою владою та жителями села, забезпечуючи «прозорість» прийнятих нею рішень. Тут створено  поличку  «Органи влади інформують», де зібрані рішення виконкому, постанови сесій, розпорядження сільського голови. У місцевої громади користуються популярністю матеріали з найактуальніших питань сьогодення: «Економіка району», «Фермеру.Садоводу.Дачнику», «Соціальний захист малозабезпечених сімей», «Правові поради молодим».У «Куточку регіональної інформації», що діє в бібліотеці, представлено папки-досьє, де зібрано матеріали з найактуальніших питань сьогодення, наприклад «Діти війни», «Як оформити субсидію», «Запобігання торгівлі людьми», «Допомога  малозабезпеченим сім’ям»,  «Молодим мамам на замітку», «Новини в земельному законодавстві» тощо. Щоб орієнтуватись у роботі місцевих органів влади, бібліотека пропонує графіки  прийомів громадян районної ради, райдержадміністрації, графіки прийому громадян з особистих питань в інших установах району.

Бібліотека сьогодні набуває статусу посередника між владою і громадянами. Тому всі мешканці нашого села можуть скористатися інформацією  про рішення сільської ради, про громадські організації, про депутатів районної і сільської рад, про соціально-економічний та екологічний стан села, району.

Щоденним обов’язком бібліотекаря є інформування односельців про нові надходження з питань діяльності органів місцевого самоврядування, змін у законодавстві України. Актуальними і корисними є матеріали рубрик систематичної картотеки статей та краєзнавчої картотеки «Майбутньому пенсіонеру», в яких зібрані нові законодавчі документи, що забезпечують пенсійне реформування. Рубрика «Фонд соціального захисту інформує» знайомить мешканців села про зміни у соціальній сфері, пільгове забезпечення різних груп населення. Користується попитом інформація, акумульована у рубриці  «Новини Служби зайнятості», з якої відвідувачі можуть дізнатись про вакантні місця на різних підприємствах, в організаціях  області, району.

Тобто, зосередившись на  найважливіших інформаційних потребах громади, бібліотека визначила одним з пріоритетних напрямів своєї роботи надання інформаційно-консультативної допомоги конкретним групам громадян села, особливо молоді, людям похилого віку, безробітним та малозабезпеченим.  Вже стало традицією разом з клубом проводити акції милосердя «Людським теплом і добротою хай зігріються серця» до Дня людей похилого віку, мистецькі години: «І на тімрушникові», «Ви своїми вправними руками творите оцю красу».

Особливу увагу бібліотека зосереджує на інформаційному забезпеченні дітей, молоді та студентів – майбутніх спеціалістів для села, спеціалістів сільського господарства, фермерів, підприємців. В 2012-2014 роках бібліотекою було проведено ряд заходів:круглий стіл з спеціалістами сільського господарства «Аграрний розвиток села: стан і перспективи», інформаційно-правова година для молоді «Знай свої права, але не забувай і про обов’язки», вечір-діалог з дітьми та юнацтвом «Моє село: моя історія жива».

Регулярно проводяться в бібліотеці Дні інформації, Дні цікавих повідомлень, Дні нової книги, під час яких бібліотекар рекомендує нову літературу, складає  інформаційні списки літератури різної тематики.

Вже стало доброю традицією щорічне проведення Днів села «Пахне рідне село», яке проходить за участю представників влади села та району, широкої громадськості, гостей, що є вихідцями нашого села. Багата розмаїттям тематики масових заходів соціокультурна діяльність бібліотеки. 

Сільська бібліотека — перший помічник школи і дошкільного закладу с.Березолуки. Діти, уперше завітавши до бібліотеки, поринають у безмежний світ книги, знайомляться з яскраво оформленими виставками: « Нам в бібліотеці подобається» та «Книги, яку все знають»

Учні середнього та старшого шкільного віку з цікавістю відвідують бібліотеку, тому що тут не лише можна взяти і почитати хорошу книгу. Бібліотекар завжди поцікавиться успіхами у навчанні, захопленнями своїх юних читачів. У її полі зору – робота з молоддю, школярами, виховання в них етичних, моральних, духовних цінностей.

Книгозбірня співпрацює з школою. Результат роботи - проведення заходів до державнихсвят: історичні години: «Чиє на світі країна, ще миліша за наш край», «Забути не дано», літературно-музична композиція «І живу, і співаю, бо живе і співає Вкраїна»; до літературних дат – вечір-портрет «Леся Українка – донька Волинського краю», читанка хвилею  «Ми українці всі - одна сім’я, єднає нас Тарасове ім’я»; по вихованню дітей та молоді – інформаційна година «Вплив тютюнопаління, алкоголізму та наркотиків на організм людини», бесіди: «Острів здоров’я - дитинства край, завжди для себе його вибирай», «Хрестоматія моральних цінностей людства», «Твоє майбутнє в твоїх руках». Спільно з школою та фахівцем із соціальної роботи було підтримано акцію «Серцедо серця»Всеукраїнськогоблагодійного фонду, метою якої є збіркоштів для закупівліобладнання для дітей з вадами слуху.

У навчальному процесі бібліотека допоможе і школяру, і студенту. Адже  у 2011 роціми взяли участь і стали одним з переможцівттретього раунду конкурсу «Бібліоміст».  Вже з початку  2013  року гостинно відкрив свої двері пункт вільного доступу до мережі «Інтернет». То ж сьогодні кожен користувач може вільно спілкуватися в соціальних мережах, користуватис яелектронною поштою,  переглядати відео-файли, прослуховувати звукові файли,  записувати дані на електронні носії, сканувати  та роздруковувати документи. У наш час, коли діти і підлітки відчувають значний дефіцит у спілкуванні, бібліотека намагається не тільки задовольняти їх інформаційні потреби, але й прагне стати для них місцем інтелектуального і культурного спілкування, центром дозвілля, яке з роками набуває все більшого значення. Адже сільська бібліотека має широкі можливості для того, щоб зробити дозвілля дитини не лише приємним і цікавим, а й змістовним.

Вихованців дитячого садка та відвідувачів пришкільного літнього табору «Берізка» бібліотека гостинно запрошує на сеанси перегляду мультфільмів, майстер-класи для дітей з малювання «Малюнок мишкою» в програмі «Paint».

Бібліотекар підтримує тісні зв’язки з вчителями школи, інформує їх про нові надходження та цікаві матеріали до уроків історії, української мови та літератури, географії.

Вже з початку роботи бібліотеки за програмою «Бібліоміст» було проведено профорієнтаційний відеокалейдоскоп для випускників та їх батьків «Вчитися: Де? Чому? Навіщо?», тренінг для сільськихумільців «Вчитись ніколи не пізно», відеомандрівку для старшокласників «Сім чудес Волині».

Відродженню народних звичаїв, родинних традицій, зміцненню зв’язків між поколіннями сприяють заходи, які проводяться бібліотекою за листком народного календаря впродовж року. Наприклад: народознавча година «Сяйво різдвяної зірки», краєзнавча  подорож «Мій край – моя історія жива», конкурс на краще виконання колядок «Від хати до хати йдемо колядувати». Бібліотека активно залучає до народної творчості читачів-дітей. Їх безпосередня участь у національних святах виховує любов до рідного краю, до землі своїх предків, до рідної мови, України.

Про свою роботу бібліотека звітує перед населенням на сесіях, виконкомах сільської ради, на сходах селян, звітних масових заходах. З роботою бібліотеки можна ознайомитися на блозі «Березолуківська сільська бібліотека» http://berezolukibibli.blogspot.com/.

Бібліотека сьогодні набуває статусу посередника між владою і громадою. Йдуть до книгозбірні і дорослі і дітлахи із задоволенням. Тут їх радо зустрінуть, вислухають, допоможуть. Комусь гарну книгу порадять, а комусь допоможуть знайти потрібну інформацію через інтернет. Сьогодні бібліотека відчуває, що вона потрібна людям, туди хочуть іти, спілкуватись, що бібліотечна справа отримала новий напрямок  в обслуговуванні користувачів – соціальний.

Бібліотека працює: 

Вівторок - субота з 9.30 до 18.30 
Обідня перерва: з13.00 до 14.00 
Вихідні дні: неділя, понеділок




Теги: Березолуківська сільська бібліотека, бібліотека