25 Квітня 2024, 02:17 | Реєстрація | Вхід
Головна » Каталог » Організації » Фестивалі [ Додати іншу організацію ]


Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

«Організації» | Категорія: «Фестивалі»
Вінницька область
Місто: Вінниця

E-mail: info@intermezzofest.com
Сайт | Facebook
Рейтинг: 5.0
Кількість переглядів: 3115


Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» планується як щорічний і відбуватиметься у м. Вінниця та околицях на різних локаціях протягом трьох днів наприкінці травня. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця – 1913) та 150-й річниці від дня його народження.

Оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» – один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань – у побуті, в економіці, мистецтві, через благодійність. Герой Коцюбинського після зустрічі з простим селянином готовий розкритися перед справжньою бідою та горем: «Говори, говори. Розпечи гнівом небесну баню. Покрий її хмарами твойого горя, щоб були блискавка й грім. Освіжи небо і землю. Погаси сонце й засвіти друге на небі. Говори, говори…». Фестиваль «Intermezzo» покликаний прислухатися і говорити, артикулювати соціальні проблеми засобами мистецтва, залучати широкі кола фахівців та зацікавлену аудиторію до активної трансформації українського суспільства.



Аудиторія фестивалю – вінничани, молодь, студентство, інтелігенція, любителі літератури та кіно, гості міста як із західних міст України, так і з центральних, східних та Києва, чому сприяє зручна географічна локація м. Вінниця.

Учасники фестивалю – українські та європейські літератори, письменники, сценаристи, режисери, менеджери культури, музиканти, художники, громадські діячі, лектори. Серед них кінорежисер та есеїст Кшиштоф Зануссі (Польща), найтитулованіший балканський прозаїк сучасності Міленко Єрґович (Хорватія), письменниця, філософ та есеїст Оксана Забужко (Україна), директор фестивалю «Opowiadanie» у Вроцлаві Марцін Гамкало (Польща), перекладачка Юстина Чеховська (Польща), літературознавець Марко Пулері (Італія), поет та автор оповідань Василь Махно (США-Україна), кінорежисерка та письменниця Іра Цілик (Україна), новелістка Юлія Федорчук (Польща), українські майстри короткої прози: Софія Андрухович, Лариса Денисенко, Євгенія Кононенко, Катерина Калитко та інші.

Програма фестивалю складатиметься насамперед із зустрічей з митцями, авторських читань та кінопоказів у різних локаціях міста та околиць, відкриваючи відвідувачам багату культурну та історичну спадщину Вінниці; а також із воркшопів для молодих письменників, сценарних лабораторій, цікавих культурологічних лекцій, дискусій, музично-літературних та трансмедійних перформансів, книжкових презентацій, вечорів поезії, виставок і т.д