07 Травня 2024, 01:08 | Реєстрація | Вхід
/ Істина і політика. Ганна Арендт в епоху постправди - 15 Жовтня 2019

Істина і політика. Ганна Арендт в епоху постправди

Категорія: «Події»
Дата: 15 Жовтня 2019 (Вівторок)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: проспект Свободи 7
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 667


Книгарня «Є» запрошує на розмову з філософом Андрієм Дахнієм та журналістом Андрієм Мельником «Істина і політика. Ганна Арендт в епоху постправди». Захід відбудеться 15 жовтня. Початок – о 18:30.

Ганна Арендт написала есей «Істина і політика» 1967 року як відповідь на бурхливу дискусію, спричинену її ж відомою книгою «Айхман в Єрусалимі. Репортаж про банальність зла». Сьогодні ж у цьому тексті можна знайти відповідь, чому наш час називають епохою постправди, фейкових новин і альтернативних фактів. Читаючи Арендт, ми усвідомлюємо, що настання епохи постправди марно пояснювати лише технічними досягненнями і владою соцмереж. Арендт констатує стирання кордонів між фактами і думками і перетворення фактів на думки. Якщо факти й опінії рівноцінні, якщо факт можна заперечити думкою, то руйнується основа для раціональної дискусії, а це становить серйозну загрозу вже й для самої політики. Постправда – це результат байдужості до різниці між фактами й думками, між експертами і невігласами. Постправда – це маска брехні, її політкоректна версія. А брехня, за Арендт, є формою насильства, інколи набагато небезпечнішого, ніж брутальний тиск. Результатом її систематичного застосування є особливий цинізм, відмова від категорій «істина - брехня», що призводить до втрати відчуття реальності.

Кажучи про настання «епохи постправди», ми як до певної «противаги» апелюємо до мисленнєвого досвіду Ганни Арендт і до її впливів на західну філософську і політичну думку. Проте не менш важливо враховувати і зворотнє: а що формувало мислення самої Арендт? І тоді ми виявимо, що вельми вагомим чинником був вплив видатного німецького філософа Мартіна Гайдеґґера, її безпосереднього вчителя (до речі, їх обох єднала, серед іншого, і взаємна приязнь, про що, зокрема, свідчить їхнє тривале листування), а також Аристотеля, класичного давньогрецького філософа, тексти якого на Гайдеґґерових семінарах дуже докладно досліджувалися і логічно-раціональні аргументи якого не лише позначилися на стилі думки Арендт, але й досі, попри серйозне втручання релятивістських підходів, залишаються чимось на кшталт однієї з підвалин усієї західної цивілізації.


15 жовтня, 18:30. Львів, просп. Свободи, 7


0 коментарів

Залишити коментар

avatar