28 Березня 2024, 13:51 | Реєстрація | Вхід
/ Зустріч із італійською україністкою Джованною Броджі - 17 Жовтня 2015

Зустріч із італійською україністкою Джованною Броджі

Категорія: «Події»
Дата: 17 Жовтня 2015 (Субота)
Час: 17:00
Місто: Львів
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: просп. Свободи, 7
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1458


Львівська Книгарня «Є» та Центр італійської мови та культури у Львові запрошують на зустріч із італійською україністкою Джованною Броджі й розмову про співупорядковані нею книжки «Taras Ševčenko. Dalle carceri zariste al Pantheon ucraino» («Тарас Шевченко. З царських казематів до українського пантеону» (Мілан, 2015) та «Ukraine. Twenty Years after Independence» («Україна. Двадцять років незалежності») (Рим, 2013). За участі Мирослава Мариновича і, можливо, Ярослава Грицака.

Джованна Броджі (Giovanna Brogi) — італійська україністка. Директорка Інституту мов та літератур Східної Європи Міланського університету, член президії Міжнародного комітету Славістів, член Міжнародної асоціації медієвістів. З 2000 року — президент Італійської асоціації українознавчих студій. З 2003 року — іноземний член НАН України, з 2011 року — почесна професорка Національного університету «Києво-Могилянська академія», також є почесною професоркою Львівського національного університету ім. Івана Франка. Серед наукових інтересів — література Київської Русі, літературне бароко у слов'янських країнах, Тарас Шевченко в контексті польського, російського та європейського романтизму.

Фото - Department of History, NaUKMA, history.ukma.edu.ua

Книжка «Taras Ševčenko. Dalle carceri zariste al Pantheon ucraino» («Тарас Шевченко. З царських казематів до українського пантеону») (Мілан, 2015, співупорядниця — Оксана Пахльовська) містить наукову й поетичну частину. Поетична — це переклади Джованни Броджі Шевченкових віршів. Наукова складається з трьох розділів із літературознавчими й історичними статтями авторства Оксани Пахльовської (перший розділ) та Джованни Броджі (другий і третій розділи). Дослідниці пишуть про головні ідеї Кобзаревої поезії, зокрема ті, що на той час живили всю Європу, наголошують на тому, що робить Шевченка універсальним поетом, але при цьому пояснюють, завдяки чому він став символом української нації. Окремий розділ присвячено темі «Шевченко й Гоголь». Джованна Броджі розглядає ставлення Шевченка до Гоголя, спільні теми їхньої творчості. Утім, акцентує й на суттєвій різниці: Гоголь не вважав українську мову такою, що має право на самодостатнє існування, натомість Шевченко був переконаний, що кожна людина має право висловлюватися рідною мовою і кожен народ має право на власну літературу. 

Книжка «Ukraine. Twenty Years after Independence» («Україна. Двадцять років незалежності») (Рим, 2013, співупорядниці — Марта Дичок, Оксана Пахльовська, Джованна Сієдіна) зібрала статті українських і закордонних публіцистів, серед них — Симоне Белецца, Міхаель Мозер, Михайло Мінаков, Оксана Пахльовська, Сергій Плохій, Юрій Щербак, Анна Вероніка Вендланд, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Олександр Мотиль, Надія Трач, Марко Павлишин, Максим Стріха та ін. Статті показують Україну в роки Незалежності в усій палітрі: тут ідеться про закордонну політику, політику в галузі освіти, енергетичну залежність, права людини, релігійне життя, Чорнобиль, мову й ідентичність, літературний канон, проблеми історичної пам'яті тощо. Книжка вийшла англійською мовою, за матеріалами міжнародної конференції, що відбулась у Римі влітку 2012 року. 

Книжка показує Україну після здобуття незалежності, але до Майдану. Під час розмови у книгарні «Є» йтиметься, зокрема, про те, яким є імідж України в італійських наукових колах, чи змінився він унаслідок подій кінця 2013 — 2015 рр.


17 жовтня. Початок о 18:00. Вхід: вільний. | м. Львів, Книгарня «Є», просп. Свободи, 7


0 коментарів

Залишити коментар

avatar