05 Травня 2024, 11:24 | Реєстрація | Вхід
/ «Строфи, виношені усім серцем…» Микола Бажан - 15 Квітня 2016

«Строфи, виношені усім серцем…» Микола Бажан

Категорія: «Події»
Дата: 15 Квітня 2016 (П'ятниця)
Час: 16:00
Вартість: 20 грн.
Місто: Київ
Місце: Музей-квартира Миколи Бажана
Адреса: вул. Терещенківська, 5, кв. 5 (ст. м. "Театральна")
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав:
Кількість переглядів: 1047


Запрошуємо до лабіринтів досліджень видавничої історії та долі головних героїв поеми «Дебора» Миколи Бажана 

За словами письменника, його «нелегка, але й не нещадна» доля подарувала йому багато зустрічей і знайомств з людьми «прекрасними і благородними», дала можливість стати свідком, або й учасником подій, значення яких зміг оцінити «лише через дистанцію літ». Природньо, що бажання розповісти про все це довго визрівало в душі митця. Наприкінці 1960-х років він розпочав роботу над поетичним циклом «Уманські спогади»

Однією із частин цього твору стала поема «Дебора» — розповідь про події півстолітньої давнини, присвячена Деборі Файнштейн, красуні-піаністці курбасівського театру, яку автор вважав страченою в роки війни. 

Опублікувавши твір у журналі «Вітчизна» (1968, № 8), Микола Платонович навіть уявити не міг, яке відлуння матиме його поетичний спомин… 


Про трагічну долю самої поеми, яка за життя поета так і не увійшла до «бідолашних, пошматованих "Уманських спогадів”», про «складну і заплутану дактилоскопію життя» головних героїв ви зможете дізнатися, завітавши до Музею-квартири Миколи Бажана 15 квітня 2016 р. о 16:00. 

На зустріч запрошені літературознавець, письменник, доктор філологічних наук Володимир Панченко, доктор філологічних наук, професор Національного університету імені Тараса Шевченка Наталя Костенко, донька прообразу головної героїні поеми Євдокія Лавріненкова

Уривки з поеми «Дебора» прочитає викладач Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого Оксана Цимбал. Твори музичної класики прозвучать у виконанні солістки оркестру «Віртуози Києва» Олександри Савченко (скрипка) під керівництвом диригента Дмитра Яблонського.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar