27 Квітня 2024, 05:26 | Реєстрація | Вхід
/ Журналу про сучасну культуру «ШО» - 10 років! - 13 Листопада 2015

Журналу про сучасну культуру «ШО» - 10 років!

Категорія: «Події»
Дата: 13 Листопада 2015 (П'ятниця)
Час: 19:00
Місто: Київ
Місце: Старомак
Адреса: вул. Артема, 37-41
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1422


В середині листопада Журнал про сучасну культуру «ШО» святкує 10 років існування! Видається «ШО» в Києві з 1995 року. Головним редактором журналу є поет та куратор низки культурних проектів Олександр Кабанов. Сайт Журналу: www.sho.kiev.ua

З самого початку формат «ШО» нагадував книгу. Матеріали журналу мінімально прив'язані до часу, в основному це теми, актуальність яких не змінюється. «ШО» також є одним з небагатьох журналів, який містить самвидав (розділ «Шоиздат»), де письменники, іноді початківці, презентують свої літературні твори.

Видання є структурованим, поділеним на розділи:

  • «ШО смотреть» (арт, театр, кіно),
  • «ШО слушать» (музика),
  • «ШО читать» (література).
Матеріали видання представлені українською та російською мовами, й з 2011 року журнал видається в твердій палітурці. За словами головного редактора, початково «ШО» був запланований як гуманітарний проект, спрямований на розширення українського культурного простору.


Журнал про сучасну культуру «ШО» - це також низка яскравих і самобутніх проектів, що пов'язані з сучасною культурою в Україні, в ближньому і далекому зарубіжжі. Так, наприклад, Журнал є засновником, організатором і спонсором Міжнародного фестивалю поезії «Київські Лаври». Фестиваль «Київські Лаври» проводиться в Києві з 2006-го року й  є одним з найбільших фестивалів поезії на пострадянському просторі.

13 листпада, з нагоди 10-річчя журналу «ШО», в Києві пройдуть читання відомого поета Олексія Цвєткова, що живе в Нью-Йорку. Вечір вестиме літературний оглядач журналу «ШО» - Юрій Володарський.



Олексій Цвєтков − одна з перших фігур сучасної російської поезії. Учасник легендарної поетичної групи 1970-х «Московское время», лауреат премій Андрія Білого (2007) і «Російської премії» (2011). Навчався на хімічному факультеті Одеського університету, історичному та журналістському факультетах МГУ. У 1975-му його було заарештовано і вислано з Москви. У тому ж році емігрував до США, закінчив Мічиганський університет, захистив дисертацію з теми «Мова Андрія Платонова», доктор філософії (1983). З 1989 по 2007 роки працював на радіостанції «Голос Америки» у Вашингтоні, на «Радіо Свобода» в Мюнхені й Празі. З 2009-го живе в Нью-Йорку.

Поет народився в Станіславі (нині Івано-Франківськ), зростав у Запоріжжі і Євпаторії, навчався в Одесі. З 2006-го щороку приїздив в Україну в якості учасника провідних літературних фестивалів країни − «Київських Лаврів», Форуму видавців у Львові, Волошинського фестивалю в Коктебелі.

Вірші Цвєткова, які він записує без великих літер і розділових знаків, відрізняються епічною міццю, складністю синтаксису, різноманіттям лексики і багатством культурно-історичних алюзій. Він також займається перекладацькою діяльністю, зокрема, його перу належить новітній, вельми неординарний переклад шекспірівського «Гамлета» (2010). Крім того, Цвєтков відомий як публіцист ліберально-атеїстичного напрямку, автор безлічі статей у галузі філософії, політології, культурології та релігієзнавства.


13 листопада. Початок о 19:00. Вхід: вільний. Кількість місць: обмежена. 
Київ, Старомак, вул. Артема, 37-41. Подія у Facebook: http://facebook.com/events/1518271835132946/


0 коментарів

Залишити коментар

avatar