28 Березня 2024, 22:55 | Реєстрація | Вхід
/ Open-call проєкту «Ще один день: щоденники війни» - 20 Серпня 2022

Open-call проєкту «Ще один день: щоденники війни»

Категорія: «Конкурси»
Дата: 19 Серпня 2022 (П'ятниця)
Час: 23:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Україна
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 563


Читомо збирає щоденникові проєкти для онлайнової виставки «Ще один день: щоденники війни», що буде реалізована в межах програми #ZMINA_2_0  фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу*. 

«Зараз всі українці намагаються прожити, протриматися ще один день. Щодня ми відраховуємо ще один день від 24 лютого – часу, коли наша реальність катастрофічно змінилася. Горизонт планувань звівся теж до одного дня, багато українців живуть, не плануючи нічого наперед, плекаючи лише одну мрію, до якої ми ближчі сьогодні ще на один день», – пояснює ідею проєкту редакція.

Читомо вважає, що саме щоденники з послідовною фіксацією досвідів, образів, подій, які ведуться з 24 лютого, відображають сьогоднішній стан багатьох українців, і цей досвід важливо зафіксувати й показати.

Редакція очікує на різноформатні щоденники в електронному вигляді: копії записів у друкованому чи електронному блокнотах, скетчі, плакати, ілюстрації, вірші, есеї, шкіци, комікси, графіті, відео, анімація, фото etc. 

Важливі досвіди і тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, і цивільного населення, волонтерів, учасників територіальної оборони, як вимушено переміщених осіб, так і тих, хто не виїздив з території України чи опинився в умовах тимчасової окупації тощо, – для фіксації і показу різноманіття свідчень війни.

Подати щоденники можна за посиланням. Подати можна як власний щоденник, так і щоденник іншого авторства (із зазначенням ПІБ або псевдоніму). Критерії оцінювання: цілісність, послідовність викладу, маркування часу, присутність воєнного контексту. Читомо дбатиме про висвітлення різноманіття форматів щоденників і зображених регіонів.

Прийом триватиме до 20 серпня. Оголошення результатів: 30 серпня. 

За результатами open-call Читомо планує обрати 17 щоденникових проєктів. Ще 17 відбере кураторська група, до складу якої увійдуть члени редакції і запрошені спеціалісти.

Результати як open-call, так і кураторського відбору, будуть уміщені в електронному вигляду, на спецпроєкті «Ще один день: щоденники війни» — онлайновій виставці на сайті Читомо. Дату початку виставки редакція повідомить після підбивання підсумків open-call.

«Цим проєктом ми хочемо не лише зібрати різні досвіди (у своєрідний міні архів), а й відстежити, як практика ведення щоденника може бути терапевтичною і як їх перегляд\прочитання може змінювати горизонти емпатії. Як ми читаємо досвіди інших? Яким чином вибудовуємо довіру до свідчень інших? Ці питання ми хочемо розкривати у представленні результатах відбору, і з цими питаннями будемо давати раду при розгляді щоденників», — розповідає редакторка спецпроєктів Вікторія Фещук

*Зміст проєкту є виключною відповідальністю медіа Читомо і не обов’язково відбиває позицію Європейського Союзу.

E-mail: partners.chytomo@gmail.com 

Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/chytomo


0 коментарів

Залишити коментар

avatar