28 Березня 2024, 13:13 | Реєстрація | Вхід
/ Міжнародна виставка «Поезія та перформанс» - 25 Листопада 2021

Міжнародна виставка «Поезія та перформанс»

Категорія: «Події»
Дата: 25 Листопада 2021 (Четвер)
Час: 19:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Дніпро
Місце: Dnipro Center for Contemporary Culture
Адреса: Крутогірний узвіз, 21а
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 353


25 листопада о 19:00 у Центрі сучасної культури у Дніпрі відкриється міжнародна виставка «Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива».

«Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива» поєднує голоси поетів та митців другої половини ХХ століття та сучасних українських представників поетичних та перформативних практик. Виставка торкається тем цензурованості мови, її підпорядкуванню ідеологіям та політикам, крихкості та вразливості перед різними соціокультурними трансформаціями, як у минулому, так і сьогодні.

Комунікативна та політико-ідеологічна узурпація мови була однією з проблем, із якою у країнах Східної Європи у другій половині XX століття зіткнулися художники та літератори. Для багатьох із них ця ситуація стала предметом аналізу та рефлексії, що здійснювалися за допомогою естетичних інструментів. Тривалий час поетичний перформанс та його контексти залишалися практично поза увагою. «Поезія та перформанс» пробуджує підривні художні настрої, направлені проти авторитарних режимів, а також стосується сучасної політичної риторики: маніпуляція мовою, з мовою та через мову.

Фокус на художніх позиціях Східної Європи у виставці «Поезія та перформанс. Східноєвропейська перспектива» не передбачає територіалізацію теми. Використовуючи термін «перспектива» ми маємо на меті змінити ракурс, щоб відкрити нові горизонти осмислення мови. Виставка малює децентралізовану панораму східноєвропейського мистецтва перформансу, яка вже не розвивається навколо Радянського Союзу. Об’єднавши історичні приклади поезії та перформансу в один контекст із сучасними українськими поетами/виконавцями, експозиція дає можливість відновити зв’язок між поезією, перформансом та політикою у Східній Європі.

Підготовка до цієї виставки розпочалася у 2019 році та відчула на собі вплив пандемії. Попри тривалі труднощі, нам вдалося перевезти наявну виставку «Поезія та перформанс: східноєвропейська перспектива» зі Швейцарії до Дніпра і вибрати добірку сучасних українських творів. Найважливіші зразки українських поетичних перформансів з недавнього минулого є ключовими у виставці, проте ми хотіли включити більш різноманітні голоси й таким чином поглянути, як працюють у цій традиції сучасні митці та мисткині, утворюючи діалог між минулим і сьогоденням.

Складається експозиція з текстів, інтерактивних об’єктів, аудіо та відеозаписів, плівок та інсталяцій, що документують перформанси.

Куратори: ​​Сабін Хенсґен, Томаш Ґланц, Юрі Бірте Андерсон, Катерина Русецька. Спільно з Ярославом Футимським.

Виставка створена у співпраці з Центром сучасної культури у Дніпрі, громадською організацією Культура Медіальна, галереєю Артсвіт, Цюрихським університетом, Європейською дослідницькою радою, Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради та програмою Культурна столиця.

Експозиція триватиме до 12 лютого. Вхід вільний та відбуватиметься згідно з актуальними карантинними обмеженнями.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar