29 Березня 2024, 17:49 | Реєстрація | Вхід
/ Фестиваль «Азбукове Королівство Магів і Янголів» 2021 - 17 Жовтня 2021

Фестиваль «Азбукове Королівство Магів і Янголів» 2021

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 17 Жовтня 2021 (Неділя)
Час: 10:00
Вартість: 50-200 грн.
Місто: Київ
Місце: Музей книги і друкарства України
Адреса: вул. Лаврська 9, корп. 9
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1146


З 14 по 17 жовтня 2021 в Музеї книги і друкарства України пройде Фестиваль дитячої та підліткової книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів». Фокусна тема фестивалю пов’язана з важливими проблемами самоідентифікації українського суспільства. 

Свобода бути собою невід’ємна від поняття прав людини та можливості реалізації її внутрішнього потенціалу. Як і в кожному посттоталітарному суспільстві, у нашому триває процес подолання соціальних, національних, релігійних, гендерних та інших стереотипів, під тиском яких формуються викривлені уявлення щодо принципів співжиття в соціумі. 

Особливо важливо говорити на ці теми з дітьми та молоддю, оскільки саме вони найсильніше відчувають тиск різних середовищ, де непросто зберегти власне «я», не вступаючи в конфлікт із оточенням. Переформатування стосунків «дорослі-діти», гідність і відповідальність, насильство та ейджизм – ці та інші проблемні питання будуть обговорені під час фестивалю на заходах за участі сучасних українських письменників, видавців, педагогів, художників, музейників і юнацької аудиторії.


Програма ХІІ Фестивалю дитячої та підліткової книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів»
«Я маю право бути тим, ким я є»

14 жовтня (четвер)

  • Зала 4 – 15:00 – 15:15 – Офіційне відкриття фестивалю.
  • Зала 4 – Презентація абетки для української мови "Рутенія” за участі художника Василя Чебаника. 
  • Зала 3 –  Відкриття виставки артбуків "Арткнига - театр в твоїх руках!”
  • Зала 5 – Відкриття виставки "В країні сонячних зайчиків. Виставка ілюстрацій Анатолія Василенка до творів Всеволода Нестайка”. Спеціальний гість - Іван Малкович.
  • Зала 4 – Міні-концерт Сандри Василькової -  юної скрипальки, яка у листопаді 2020 року отримала 2 місце на міжнародному конкурсі скрипалів ім. Мирона Полякіна, а у грудні 2020 – Гран-прі на міжнародному конкурсі скрипалів у Словаччині «Prime Violin» серед 65 учасників з різних країн. До програми концерту входять твори композиторів Сарасате, Бізе, Скорика. Концертмейстер: Ірина Василькова.
АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ

  • Майстер-клас «Скрипторій» від Дмитра Чубія, засновника співдружності майстрів "Артель ДЪЛО", які відтворюють унікальні історичні репліки за середньовічними технологіями. На фестивалі ви побачите робоче місце середньовічного писаря, відчуєте дух епохи XIII-XIV століть та зможете ознайомитись з історією писемності та основ кириличного письма. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • Проєкт відомого художника-графіка Василя Чебаника "Змалюй абетку для української мови". У залі № 4 розгорнуто виставку відродженої української абетки "Рутенія", що використовувалася у друкованих книжках XVI-XVII ст. На поч. XVIII ст. указом російського царя-імператора Петра І в усій імперії (і в Україні) було силоміць запроваджено графічно спрощену абетку "гражданский шрифт", якою ми та росіяни користуємося й дотепер. Однак незалежній Україні належить мати свою абетку для рідної мови, щоб нею показувати себе у світі. 
  • Кожний учасник проєкту зможе отримати зразки літер за власним бажанням. Проєкт завершиться 17 жовтня об 11:00 у залі № 4 виставкою змальованих літер і отриманням сертифікатів від Василя Чебаника.
  • Музейні ігри: «Добери назву професії творців старовинної книги», «Розпізнай герби друкарів України».
  • Квест «У пошуках музейних скарбів»: допоможи віднайти сховані злим чаклуном експонати! Квест розраховано на дітей різних вікових категорій (5-9 років, 9-12 років та від 12 років).

15 жовтня (п’ятниця)

Зала 1 

12.00 – 13:00 – Створимо власних «НЕБОЯК»! Усіх, хто любить фантастичні пригоди, неймовірні зустрічі та дивовижні відкриття, запрошуємо на зустріч з письменницею Лесею Ворониною. Ви дізнаєтесь, як герої пригодницького серіалу «ТТБ»: «Таємне Товариство Боягузів», «Таємне Товариство Брехунів», «Таємне Товариство Ботанів», «Таємне Товариство Близнюків» і «Таємне Товариство Блазнів» врятували людство від хижих космічних прибульців-синьомордів. Познайомитесь з чарівним слоном на ім’я Ґудзик та з балакучим голубим папугою Антосем. А ще допоможете прибульцю з Країни нямликів Буцику перемогти підступних чаклунів – стіногризів та діркокрутів, які живуть у стінах старих будинків. І разом з художниками-ілюстраторами Катериною та Володимиром Штанками створите власних чарівних НЕБОЯК!!!
13.00 – 14:00 – Презентація книги "Вогняна казка”, яку написала і намалювала Катерина Штанко (Київ: Наш формат, 2021).
Дія цієї таємничої історії  починається в далекому канадському місті Ванкувері, а продовжується всередині звичайної сільської пічки. Двом дітям, брату і сестрі, доведеться вирушити у вельми небезпечну подорож, щоб здобути вогняного птаха і відродити вогонь у старовинній бабусиній пічці. Вогонь - дивна ні на що не схожа стихія, шматочок Сонця на Землі. 
Приходьте, поміркуємо разом про вогонь. 
14.15 – 16.00 – Художній майстер-клас «Твій малюнок у музеї:  від придумки до виставки» разом з відомою українською художницею Ольгою Квашою та директоркою музею, кураторкою виставок Валентиною Бочковською.

Зала 2 

11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Граттаж» від В’ячеслава Гришка, де ви ознайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст.
13:00 – 14:00 – Майстер-клас «Граттаж» від В’ячеслава Гришка.
11:30 – 12:30 – Майстер-клас «Мармурування» від Ольги Зайченко, на якому ви дізнаєтеся більше про один із давніх способів оформлення книжкової обкладинки та створите власну. Використати створені шедеври для обтягнення обкладинки можна в третій день роботи арт-ательє "Натхненні зів’ялим листям” (неділя 17.10). Також можна взяти з собою ділові щоденники - і мармурувати їх обрізи.
13:30 – 16:00 – Арт-ательє запрошеної майстрині - реставраторки паперу пані Наталі Трубнікової  «Натхнені зів’ялим листям». Частина 1 - поезія паперу, кольору та гербарію. Осінь – пора поетів та романтиків – зачаровує своїм різнобарв‘ям. Ось вам і причина появи в програмі фестивалю арт-ательє «Натхнені зів‘ялим листям». Разом реставраторкою паперу Наталею Трубніковою протягом трьох днів (15, 16 та 17 жовтня) ви пройдете весь процес створення книги: від власноруч вилитого крафтового паперу, оформлення зшитку до палітурки.  Яскраве осіннє листя прикрасить теплі осінні спогади.

Зала 3 

12:00 – 13:00 – Презентація книжки швейцарського педагога і письменника Якоба Штрайта "Гном Корінець", перекладач – Оксана Фіца (Київ: "НАЇРІ”, 2021).  
...Осінь. Настає час Землі - час, щоб звернутися до її внутрішнього життя. І свого власного. Разом з героєм цих історій Гномом Корінцем ми вирушаємо у дивовижні мандри - у світ, де живуть невидимі людському оку створіння. А починається усе з осіннього листочка, що тихо падає додолу, зі знайомства з мудрим Духом дерева, який повідає таємниці природи. Гном Корінець дізнається, що саме він може принести рослинам нове життя... Автор просто та образно передає духовну мудрість через відкриття, які робить у своїх мандрах Гном Корінець.
13:30 – 14:30 – Зустріч з Іриною Мацко – українською письменницею, автором, громадською діячкою, членкинею НСПУ, експертом УКФ, керівницею креат-студії "ІРИска", координатором благодійного проєкту для незрячих та слабозорих дітей та інших проектів.
Поспілкуємося зрозуміло для дітей на теми, які раніше вважали за "не дитячі". Книжечка "Хочу!  Хочу! Хочу! Купи мені, купи!" - фінансова грамотність для малят. Зрозуміємо основи здорового способу життя та як вибудувати власний захист організму через знайомство з книжечкою про Олесю - "Ручки помий - вірусам бій!". Важливі правила дружби і спілкування, цінності поваги і взаємодопомоги ситануть ближчими завдяки "Казковим перлинкам". А ще буде запропоновано забави з писачком та постановка руки до письма із книжечками "ДИВАКИ у світі ЛІТЕР" та "ДИВАКИ у світі LETTERS"!

Зала 4 

11.00 – 12.00 –   "Те, що не сказане напряму, або Ця магія про нас”. Володимир Аренєв про фентезійні світи й реальні проблеми. Модерує Світлана Тараторіна.
12.00 – 13.00 –  Презентація книжок Зірки Мензатюк "Зелені чари"  та "Величні собори України" від видавництва "Букрек”. 
"Зелені чари": збірка оповідань про рослини. Письменниця давно намагалася розгадати їхні таємниці: про що щепочуть луки, промовляють квіти, мовчать ліси. Вона дослухалась до народних переказів і легенд про відомі та незнані рослини. "Зелені чари" саме про це - сприйняття  природи, чудодійні властивості зілля, необхідність збереження зеленого світу. 
Особливістю видання "Величні собори України" є те, що зацікавився історією храмів школяр. Він вирішив розповісти про них у своєму блозі й привернути увагу якомога більшої кількості підписників. Чи вдалося йому це? Завітайте на презентацію книги - і дізнайтеся. 
13:30 – 14:30 – Презентація збірки американських навчальних коміксів "Чарівний шкільний автобус” (2019) у двох книгах. Національне видавництво літератури для дітей "Веселка”. Презентацію веде директор видавництва Олексій Кононенко - письменник, Заслужений діяч мистецтв України. 
16:00 – 17:00 –  Презентація книжки з 3D-ілюстраціями «Палаци і фортеці України» (видавництво "Асса”, Харків). За допомогою тривимірних конструкцій з паперу видання розповідає про видатні пам’ятки України: Шарівський (Харківська область) і Коропецький (Тернопільська область) палаци, палац Терещенків (Житомирська область), садибу Попова (Запорізька область), Аккерманську (Одеська область) і Генуезьку (АР Крим) фортеці. Презентує книжку авторка Надія Величко. 

Зала 5 

11:00 – 12:00 – Зустріч з Іваном Андрусяком. Презентація видання «Усі пригоди Бурундука» (Харків: Vivat, 2021). 
Івась Бондарук, якого усі кличуть Бурундуком, намагається довести, що він не пасе задніх, і повсякчас потрапляє в якісь халепи. Близькі багатьом школярам історії й пригоди розважать читачів і читачок, змусять їх співпереживати і разом з головним героєм шукати вихід із різних ситуацій, до того ж все неодмінно закінчиться добре, варто лише залишатися самим собою й вірити у свої сили.
12:00 – 13:00 – Зустріч із Сергієм Пантюком, читання із книг «Емоджинаріум, або Подорож у світ почуттів» (Київ: «Фонтан казок», 2020), «Абетка грибничка» (Київ: «Фонтан казок», 2019).
На Вас чекають захопливі вірші, скоромовки, цікаві історії і неймовірна атмосфера від українського письменника, автора низки видань для дітей Сергія Пантюка. Творімо хороші емоції разом! 
13:30 – 16:00 – «Українські скарби» та «Євині ями». Презентація видавничого проєкту «Портал». Авторка Валентина Вздульська зібрала цілу низку історій про дивовижні знахідки і втрачені скарби. Ми дізнаємося як вивчають давнє минуле археологи, шукаючи всілякі старезності. А найцікавіше - вирушимо на розкопки і кожен обов'язково знайде скарб!  

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ

  • Майстер-клас «Скрипторій» від Дмитра Чубія, засновника співдружності майстрів "Артель ДЪЛО", які відтворюють унікальні історичні репліки за середньовічними технологіями. На фестивалі ви побачите робоче місце середньовічного писаря, відчуєте дух епохи XIII-XIV століть та зможете ознайомитись з історією писемності та основ кириличного письма. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • Проєкт відомого художника-графіка Василя Чебаника "Змалюй абетку для української мови". У залі № 4 розгорнуто виставку відродженої української абетки "Рутенія", що використовувалася у друкованих книжках XVI-XVII ст. На поч. XVIII ст. указом російського царя-імператора Петра І в усій імперії (і в Україні) було силоміць запроваджено графічно спрощену абетку "гражданский шрифт", якою ми та росіяни користуємося й дотепер. Однак незалежній Україні належить мати свою абетку для рідної мови, щоб нею показувати себе у світі. Кожен учасник проєкту зможе отримати зразки літер за власним бажанням. Проєкт завершиться 17 жовтня об 11:00 у залі № 4 виставкою змальованих літер і отриманням сертифікатів від Василя Чебаника.
  • Майстер-клас "Зупинити мить чудову” від майстрині Наталі Флер. Чи може стати прикраса елементом інкрустованої обкладинки, або навпаки? Майстриня Наталя Флер познайомить з дивовижним сучасним матеріалом, що називається «холодний фарфор». Ви обов‘язково створите свій неповторний шедевр!
  • 11:00-16:00 Майстер-клас "Інтролігаторська майстерня” від Олега Будзана. 
  • Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Валерія Саєнка. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток.
  • Музейні ігри: «Добери назву професії творців старовинної книги», «Розпізнай герби друкарів України», «Меморі». Зала 1, біля палітурної майстерні.
  • Квест «У пошуках музейних скарбів»: допоможи віднайти сховані злим чаклуном експонати! Квест розраховано на дітей різних вікових категорій (5-9 років, 9-12 років та від 12 років). Зала 1, біля «Острозької Біблії». 
  • Майстер-класи "Кожушок для Олівчика” та "Щоби Книзя не замерзла” від креативної майстерні MaryGroz.  Осіння пора у розпалі, тож пропонуємо утеплити свої улюблені книжечки, нотатнички (особливо з секретами) та олівчики. Ви познайомитеся з технікою мокрого валяння, дізнаєтеся як з пухнастої вовни отримати готову міцну тканину. Якщо Вам вже виповнилося п'ять рочків, гайда до нас. 2 зала, біля офортного верстата.
  • Селфі-зона (арка біля вікна) від креативної майстерні MaryGroz. Бажаючи зможуть приміряти казкові й чудернацькі образи та зробити фото.

16 жовтня (субота)

Зала 1 

11:00 – 12:00 –  Майстер-клас від Тані Поставної з написання листів та історій. За мотивами книжки "Листи з пошти на маяку”, ілюстрації – Маші Фої ("Книголав”, 2021).
14:00 – 15:00 – Майстер-клас «Лист на бересті» від Галини Карпінчук. Під час майстер-класу ви дізнаєтеся, як виготовлявся берест, коли і що писали на цьому матеріалі, створите берестяний лист власноруч.

Зала 2 

11:00 – 12:30 – Майстер-клас «Артбук» від Олени Поліщук.
11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Граттаж» від В’ячеслава Гришка, де ви ознайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст.
13:00 – 14:00 – Майстер-клас «Граттаж» від В’ячеслава Гришка, де ви ознайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст.
13:30 – 16:00 – Арт-ательє запрошеної майстрині-реставраторки паперу пані Наталі Трубнікової «Натхнені зів’ялим листям». Частина 2 - майстерня чарівного зшитку, від фрагментів до цілого. Осінь — пора поетів та романтиків — зачаровує своїм різнобарв‘ям. Ось вам і причина появи в програмі фестивалю арт-ательє «Натхнені зів‘ялим листям». Разом реставраторкою паперу Наталею Трубніковою протягом трьох днів (15, 16 та 17 жовтня) ви пройдете весь процес створення книги.

Зала 3 

16:30 – 18:00 –  Тренерка, коучиня, консультантка Ольга Зайченко. Спільне читання книги "Я є. Я прагну бути. Ідентифікуйся – та зростай!” та діалог за методикою Ліпмана на допомогу підліткам, аби дійти власних відповідей на питання щодо того, що ж воно таке є - бути собою та постійно працювати над своєю ідентичністю, а також, як же розбудувати суспільство вільним від будь-якої сегрегації та дискримінації.

Зала 4 

11.30 –12.30 –  Поет Анатолій Качан (вірші) і педагог Київської дитячої школи мистецтв № 8 Тетяна Димань (музика) - презентація пісенника для школярів "Рідні береги” за участі вихованців КДШМ № 8. 
13:00-14:00 Гості Фестивалю - команда Школи Мистецтв вільних і Небайдужих (м. Львів), керівник відділу дизайну Олександра Нагірна та мисткиня Наталя Сало. Презентація Школи Мистецтв Вільних і Небайдужих. 
14:30 – 16:30 – Презентація "Великої книжки СУПЕРСИЛ" Сусанни Ісерн, ілюстрації – Росіо Бонілли (Видавництво «КАЛАМАР»), серія книг про Монстриків. Книжку представляє засновниця і директорка видавництва Ольга Попович.
Кожен із нас має надзвичайні СУПЕРСИЛИ: хтось гарно танцює, багато читає або дотепно жартує. Дехто творчий, спритний чи здібний до математики. Саме завдяки СУПЕРСИЛАМ ми всі унікальні й неповторні. Діти, яким пощастить з самого раннього віку познайомитись із своїми сильними сторонами, зростатимуть з вірою в себе і свої сили.
Чи хотіли б ви отримати ключ від тієї таємної кімнати дитячого серця, в якій живуть таланти? Він справді існує і він перед Вами.

Зала 5 

11:30 – 12:30 – Дитячі читання з Сашком Дерманським із книжки «Три казкові повісті» (Київ: Наш формат, 2021) та інших видань письменника. 
До книжки «Три казкові повісті» увійшли твори: «Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги», «Царство Яблукарство» і «Танок чугайстра». Їх вирізняють карколомні сюжети і таємничі пригоди, дивовижні персонажі і сміливі рятівники, а також неповторний гумор автора. Лейтмотивом цих, як і ще багатьох творів українського дитячого письменника Сашка Дерманського, є мудрий заклик: «Бережіть зернятка ваших душ!».
13:00 - 15:30 -  «Чи вмієш ти дивитися на вишню». Презентація видавничого проєкту «Портал». 
Дивовижна, загадкова країна Японія - ось куди запрошує авторка Таня Поставна. Про особливу атмосферу, відчуття гармонії, пошук внутрішніх цінностей, мистецтво проживати кожну мить розкаже ця подорож. Майстри Українсько-Японського Культурного центру проведуть заняття з традиційного мистецтва оригамі.  Автентичні японські дитячі забавки та традиційні ляльки стануть окрасою цієї зустрічі. 
16:00 - 17:00 – Гості Фестивалю - команда Школи Мистецтв вільних і Небайдужих (м. Львів), керівник відділу дизайну Олександра Нагірна та мисткиня Наталя Сало. Майстерка «Головні убори з підручних матеріалів».

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ

  • Майстер-клас «Скрипторій» від Дмитра Чубія, засновника співдружності майстрів "Артель ДЪЛО", які відтворюють унікальні історичні репліки за середньовічними технологіями. На фестивалі ви побачите робоче місце середньовічного писаря, відчуєте дух епохи XIII-XIV століть та зможете ознайомитись з історією писемності та основ кириличного письма. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • 11:00-16:00 – Майстер-клас "Інтролігаторська майстерня” від Олега Будзана. 
  • 15:00-17:00 – Майстер-клас «Майстерня ілюмінатора» від Катерини Salve, ілюмінатора та каліграфа (викладача НАОМА і школи каліграфії "Арт і я"). На фестивалі ви побачите процес роботи середньовічного ілюстратора, дізнаєтеся, чому в ті часи називався ілюмінатором, послухаєте розповідь про мистецтво книги XIV століття, познайомитеся з технологією виготовлення фарб та створення книжкової буквиці - окраси будь якого фоліанту. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • Майстер-класи "Кожушок для Олівчика” та "Щоби Книзя не замерзла” від креативної майстерні MaryGroz. 2 зала.
  • Проєкт відомого художника-графіка Василя Чебаника "Змалюй абетку для української мови". У залі № 4 розгорнуто виставку відродженої української абетки "Рутенія", що використовувалася у друкованих книжках XVI-XVII ст. На поч. XVIII ст. указом російського царя-імператора Петра І в усій імперії (і в Україні) було силоміць запроваджено графічно спрощену абетку "гражданский шрифт", якою ми та росіяни користуємося й дотепер.
  • Однак незалежній Україні належить мати свою абетку для рідної мови, щоб нею показувати себе у світі. Кожен учасник проєкту зможе отримати зразки літер за власним бажанням. Проєкт завершиться 17 жовтня об 11:00 у залі № 4 виставкою змальованих літер і отриманням сертифікатів від Василя Чебаника.
  • Майстер-клас "Зупинити мить чудову” від майстрині Наталі Флер. Чи може стати прикраса елементом інкрустованої обкладинки, або навпаки? Майстриня Наталя Флер познайомить з дивовижним сучасним матеріалом, що називається «холодний фарфор». Ви обов‘язково створите свій неповторний шедевр!
  • Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Валерія Саєнка. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток.
  • Музейні ігри: «Добери назву професії творців старовинної книги», «Розпізнай герби друкарів України», «Меморі». 
  • Квест «У пошуках музейних скарбів. 
  • Селфі-зона від креативної майстерні MaryGroz.

17 жовтня (неділя)

Зала 1

11:30 – 12:30 – Майстер-клас «Граттаж» від В’ячеслава Гришка, де ви ознайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст.
13:00 – 14:00 – Майстер-клас «Скрипторій» від Галини Карпінчук. На майстер-класі ви дізнаєтеся про історію виникнення абетки; про типи давнього письма – устав, напівустав, скоропис; про матеріали, за допомогою яких створювалися рукописні книги.
14:30 - 16:00 – Майстер-клас "Таємниці стародруків” від Людмили Хаухи. 
У кожного з присутніх буде можливість не лише доторкнутися до наших найдавніших книг, але й поринути в тексти та почитати із стародруків, яким вже 300-400 років.

Зала 2 

12:00 - 13:30 – Майстер-клас "Артбук” від Олени Поліщук.
13:30 – 16:00 – Арт-ательє запрошеної майстрині-реставраторки паперу пані Наталі Трубнікової «Натхнені зів’ялим листям». Частина 3 – майстерня палітурника-інтролігатора.  Третій день роботи арт-ательє - день створення та кріплення палітурки до блоку. Тут стануть у нагоді і напрацювання з інших майстер-класів -  мармурування з мотивами осені, чи роботи з "холодного фарфору”. А може й кожушок.

Зала 3 

12:00 – 13:00. – Зустріч з Марією Морозенко. Презентація книжки "Доросла зима" (Київ: Вид-во "Саміт-книга", 2020). 
Коли в країні починається революція та війна, і коли у твоєму рідному місті з’являються переселенці, а у класі - новенька з Криму, і коли життя щедро засипає тебе, ніби снігом, нескінченністю запитань і тривог - тоді неминуче приходить ДОРОСЛА ЗИМА. Твоя особлива пора, коли ти перестаєш бути дитиною, проживаючи дорослі проблеми, дорослу відповідальність, і, звісно, дорослу закоханість. Без цього ж ніяк. А далі вже як складеться...
13:30 – 14:30 – Дискусія "Моя мама працює… А може, ну його?..” за участі письменниць і блогерок Татусі Бо, Людмили Горової, Ольги Дубчак. Модерує Тетяна Трофименко.
15.00 - 17.00 – Презентація дитячих книжок Татусі Бо та Людмили Горової.

Зала 4 

11:00 – 12:00 – Виставка проєкту "Змалюй абетку для української мови”. Усі попередні дні фестивалю учасники проєкту могли отримати зразки літер та змалювати їх, а тепер з них формуємо виставку у виставці, вітаємо учасників сертифікатами від художника. 
13:00 – 14:00 - Художній майстер-клас «Твій малюнок у Музеї:  від придумки до виставки» разом із відомою українською художницею Ларисою Пономаренко та директоркою музею, кураторкою виставок Валентиною Бочковською.
16.30 – 17:30 –  Театралізована екскурсія за спогадами Олександра Кошиця. Бюро театралізованих екскурсій під керівництвом викладачки Фахового коледжу "Універсум", Київського університету імені Бориса Грінченка Ольги Мусіяченко (проєкт Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих учених Університету імені Бориса Грінченка). 
До Вашої уваги ідея нового маршруту театралізованої екскурсії, що охопить культові київські локації зі спогадів композитора Олександра Кошиця (1875–1944). Він знаменитий як керівник Української республіканської капели, що за дорученням Симона Петлюри пропагувала українську справу та культуру на Заході. Але мало хто знає його як талановитого оповідача, що надзвичайно любив Київ і залишив унікальні спогади про атмосферу та життя міста кінця ХІХ – початку ХХ століть. Вперше він жив у Києві як студент Київської духовної семінарії та Київської духовної академії, а пізніше – як професійний диригент. ...«Дивитися на панночок і реготати» на Олександрівській, кататися човном по Дніпру, співати гуртом Лисенкові пісні, грати гамірного гопака на Воздвиженці, танцювати мазурку на вечірках, жити в будиночку, де, за переказами киян, колись жила легендарна Проня, диригувати хором Київської опери... Це все лише частина київської біографії Кошиця, який до кінця життя (навіть проживаючи в еміграції) палко хотів повернутися до улюбленого Києва.

Зала 5 

12:00 – 14:30 – «Химерний Киів. Легенди, лякалки та цікавинки». Авторка Тетяна Стрижевська запрошує до захоплюючої подорожі загадковими місцями стародавнього і такого сучасного міста. І для маленьких, і для дорослих це чудова нагода познайомитися з дивовижною архітектурою, дізнатися про таємниці й легенди. Граючи, разом відшукати згадані будівлі і місцини. Також до заходу приєднується Національна бібліотека України для дітей.  Презентація видавничого проєкту «Портал». 
15:00-17:00 - Презентація книжки "Земля Реву" Дженні Маклаклен та майстер-клас Тані Поставної з виготовлення драконів від видавництва "Книголав”. 

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ

  • Майстер-клас «Скрипторій» від Дмитра Чубія, засновника співдружності майстрів "Артель ДЪЛО", які відтворюють унікальні історичні репліки за середньовічними технологіями. На фестивалі ви побачите робоче місце середньовічного писаря, відчуєте дух епохи XIII-XIV століть та зможете ознайомитись з історією писемності та основ кириличного письма. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • Майстер-клас «Майстерня ілюмінатора» від Катерини Salve, ілюмінатора та каліграфа (викладача НАОМА і школи каліграфії "Арт і я"). На фестивалі ви побачите процес роботи середньовічного ілюстратора, дізнаєтеся, чому в ті часи називався ілюмінатором, послухаєте розповідь про мистецтво книги XIV століття, познайомитеся з технологією виготовлення фарб та створення книжкової буквиці - окраси будь якого фоліанту. Зала 1, біля Нестора Літописця.
  • 11:00-16:00 – Майстер-клас "Інтролігаторська майстерня” від Олега Будзана. 
  • Майстер-клас "Зупинити мить чудову” від майстрині Наталі Флер. Чи може стати прикраса елементом інкрустованої обкладинки, або навпаки? Майстриня Наталя Флер познайомить з дивовижним сучасним матеріалом, що називається «холодний фарфор». Ви обов‘язково створите свій неповторний шедевр! 
  • 14:00-17:00 – Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Олени Поліщук. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток.
  • Музейні ігри: «Добери назву професії творців старовинної книги», «Розпізнай герби друкарів України», «Меморі». 
  • Квест «У пошуках музейних скарбів».
14-17 жовтня 2021. Музей книги і друкарства України. Автор і куратор проекту – Валентина Бочковська
Враховуючи ситуацію із COVID-19, фестиваль проводиться у змішаному онлайн і офлайн форматі.
Усі події фестивалю ми проводимо, суворо дотримуючись правил безпеки під час карантину. Фестиваль пройде з дотриманням норми розміру приміщення (5 метрів квадратних на людину) та дистанції у 1,5 метри між відвідувачами. Усіх гостей ми запрошуємо у масках.

Вартість денного вхідного квитка: дорослий – 100 грн; дитячий – 50 грн.
Вартість вхідного квитка на три дні: дорослий – 200 грн; дитячий – 120 грн.
Музей розташований на території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» за адресою: вул. Лаврська 9, корп. 9. Тел. 044-280-79-76. 
У програмі можливі зміни. За змінами слідкуйте на сайті музею www.mkdu.com.ua та у соціальній мережі facebook. 

Фестиваль дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів» у Facebook 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar