29 Березня 2024, 10:02 | Реєстрація | Вхід
/ Онлайн-резиденція ANABASIS для митців | UA, DE - 6 Червня 2021

Онлайн-резиденція ANABASIS для митців | UA, DE

Категорія: «Конкурси»
Дата: 05 Червня 2021 (Субота)
Час: 23:00
Вартість: Обов'язкова реєстрація
Місто: Україна / Німеччина
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1630


Стартував набір на міжнародну онлайн-резиденцію ANABASIS для митців із України й Німеччини 

Резиденція ANABASIS, інспірована одним із найважливіших німецькомовних поетів ХХ століття Паулем Целаном, запрошує німецьких та українських митців і мисткинь, що працюють із новими медіа, дослідити питання ідентичності та постгуманізму. Результати робіт, проведених у рамках резиденції, будуть презентовані в листопаді цього року.

Пауль Целан, столітній ювілей якого відзначали минулого року, є однією з ключових фігур для вивчення тих зламів і трагедій, що залишили свій відбиток на людині ХХ століття. Проблема самовизначення та ідентичності – центральні мотиви багатошарової творчості автора.

За словами одного з кураторів резиденції Олександра Сушинського, Пауль Целан задекларував себе як поет діалогу, відкритий до Іншого. 

«В цьому проєкті ми намагатимемося налагодити цей діалог, виловити «пляшку-до-нікого», яку він надсилає в невідоме, водночас сподіваючись, що хтось її віднайде й зможе прочитати послання. У світі загалом та в Україні зокрема Целана все активніше прочитують: його видають, перекладають, на честь поета відбуваються фестивалі. Натомість наша ціль – спробувати ввійти в діалог із Целаном через нові медіа та сучасні художні практики». 

Одна з головних амбіцій проєкту – дослідити й, можливо, навіть піддати сумніву моделі постгуманістської оптики. В основі концепції резиденції – текст Целана «Анабазис», що є для філософа Алена Бадью певною методою перебування вдома як на незвіданій території, в конститутивно дивному ландшафті, в самодисциплінованому неспокої. Більше того, цікаво зрозуміти, як спрацює концепт Донни Харавей про «compost-ability» людини («Ми – гумус, не гомо»), якщо його поставити на один рівень із культурою пам’яті, нерозривною з проблемою ідентичності, а заразом і на рівень могильних плит, що маркують трагедії ХХ століття. 


До участі в проєкті буде відібрано 10 учасників – 5 мисткинь і митців із Німеччини та 5 – з України (визначальним для відбору є не національність, а місце проживання). Всі вони отримають по 800 євро (або еквівалентну суму в гривнях для мисткинь та митців з України), що включає гонорар і кошти на виготовлення робіт.

КУРАТОРИ ПРОЄКТУ:

Олександр Сушинський (Україна) та Себастіан Унґер (Німеччина).
Їхні есе на тему резиденції можна прочитати на сайті проєкту (англійською): bit.ly/CuratorialTexts

ФОРМАТ І ТРИВАЛІСТЬ РЕЗИДЕНЦІЇ

ANABASIS – онлайн-резиденція, що відбуватиметься на платформі ZOOM.
Вона триватиме протягом двох тижнів – з 19 липня до 1 серпня 2021 року.

Програма онлайн-резиденції передбачає зустрічі з запрошеними експерт(к)ами та дискусії, а також роботу над власними проєктами.

До 31 жовтня 2021 року всі митці та мисткині матимуть час завершити й передати свої роботи для їх ексклюзивного розміщення на платформі anabasis.space.

ОЧІКУВАННЯ ВІД АПЛІКАНТІВ(ОК):

  • місце проживання в Україні/Німеччині; 
  • вік – від 18 років;
  • досвід роботи у нових медіа (відео-арт, саунд-арт, діджитал-арт та ін.);
  • зацікавленість темою резиденції;
  • готовність брати участь в онлайн-зустрічах упродовж 2 тижнів резиденції;
  • інтерес до можливої співпраці з іншими митцями й мисткинями, що беруть участь у резиденції;
  • достатній рівень володіння англійською мовою (intermediate level).

ДЕДЛАЙН ПОДАЧІ ЗАЯВОК:

6 червня 2021 (23:59 за київським часом).


Проєкт ANABASIS втілює ГО «Українсько-німецьке культурне товариство м. Чернівців» при Центрі Gedankendach у співпраці з Інститутом німецької культури та історії Південно-Східної Європи при Мюнхенському університеті імені Людвига-Максиміліана (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas, IKGS). Підтримує проєкт Європейський Союз за програмою House of Europe.

Більше про резиденцію та аплікаційну форму можна знайти на сайті проєкту: anabasis.space


0 коментарів

Залишити коментар

avatar