29 Березня 2024, 06:53 | Реєстрація | Вхід
/ Ніч музеїв 2021 | ДНК музею: збереження і переосмислення - 26 Травня 2021

Ніч музеїв 2021 | ДНК музею: збереження і переосмислення

Категорія: «Події»
Дата: 26 Травня 2021 (Середа)
Час: 16:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Харків
Місце: Харківський ЛітМузей
Адреса: вул. Багалія, 6
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 410


Ніч музеїв 2021 – ЛітМузей традиційно пропонує свою інтерпретацію заданої теми всесвітньої акції.

Пропонуємо разом зрозуміти, яким буде майбутнє музеїв. Музейні експерти формують свою візію музею, у відвідувачів є свій запит.

Яким і про що буде музей майбутнього? Як ми відновлюємось після карантинних обмежень, яка частка музеїв переміститься в онлайн-простір, втративши свої оффлайн позиції, які формати існуватимуть у двох вимірах, а які вимагають тільки безпосереднього спілкування –"живої” присутності в музеї?

Формування і зберігання колекції, її вивчення і популяризація — ці питання логічно постають з основних функцій музеїв. Цифрові технології відкрили для музеїв колосальні можливості стати доступнішими, розширити аудиторію, водночас поставили перед необхідністю трансформації.

Поряд із фізичними артефактами виникають їхні цифрові копії: чи залишаться колекції у фізичному вимірі, або достатньо цифрових аналогів? Оптимізація видатків на зберігання, широка доступність, але, з іншого боку, залежність від пристроїв для відтворення цифрових копій і, головне, втрата можливості того "пік-переживання” (за Маслоу), одномоментного "присвоєння” експоната, яке дає безпосереднє спілкування з музейним предметом.

Музейні оффлайн-виставки та екскурсії, з інтерактивними форматами, підважуються онлайн-версіями, популяризація розроблених музеями тем ефективніша через подкасти, кіно, мультфільми, онлайн-ігри, меми, мерч тощо. Але безпосередня соціальна взаємодія (довкола спільної пам`яті і культури), яку може забезпечити музей, не менш важлива для стабілізації локальної спільноти.

Музеї все частіше змушені шукати відповідь на питання, куди краще перенаправляти ресурси — власне, як трансформувати музеї. Сучасні музеї шукають відповіді разом зі своїми відвідувачами. А пандемія COVID-19 увиразнила суспільні процеси трансформації, спричинені поширенням цифрових винаходів.


26 травня, 17:00. Харків, Харківський ЛітМузей, вул. Багалія, 6


0 коментарів

Залишити коментар

avatar