20 Квітня 2024, 09:28 | Реєстрація | Вхід
/ 27 березня - VII Чорноволівські читання - 27 Березня 2021

27 березня - VII Чорноволівські читання

Категорія: «Події»
Дата: 27 Березня 2021 (Субота)
Час: 12:00
Вартість: Безкоштовно
Місто: Онлайн
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 326


Чорноволівські читання покликані бути місцем гуртування національного інтелектуального середовища, майданчиком для генерування національних цінностей та стратегії національного державотворення, інструментом поширення витвореного інтелектуального продукту до громадськості, своєрідним маячком світоглядного розвитку української спільноти.

Читання започатковані в честь визначного українського мислителя, громадсько-політичного й державного діяча В’ячеслава Чорновола. Його ідеї часто цитуються, нерідко й високими державними урядовцями та політиками. Висловлене ним стосовно різних сфер суспільного життя та державотворення не втратило своєї актуальності і до нині та потребує практичного впровадження.

Перші Читання відбулися в четверту річницю його загибелі, що припала на 2003 р. Починаючи з 2013 р. вони стали регулярними.

Організатором заходу є доктор історичних наук, професор Василь Деревінський, який забезпечує його проведення співпрацюючи з видавництвом «Смолоскип», Народним Рухом України, «РУХ ДІЄ», Університетом Короля Данила, Українським інститутом національної пам’яті, Інститутом історії України НАНУ, Національним меморіальним комплексом Героїв небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності та іншими. Посильну допомогу надають люди, які розуміють важливість Читань для витворення української мрії опертої на міцні основи наших цінностей. Проведення Шостих і Сьомих Чорноволівських читань дієво підтримав меценат і політик Іван Дутчак.

Чорноволівські читання перетворилися на платформу, де обговорюються різноманітні теми історичного минулого та сьогодення. Експертами виступають відомі науковці, політики, дипломати, журналісти, представники громадськості.

Читання сприяють налагодженню зв’язків між дослідниками, формуванню певної наукової спільноти, що займається вивченням постаті В. Чорновола, визвольної боротьби 1960 – початку 1990-х років, розвитку української націонал-демократії та утвердження Української державності у 1990-х роках.

Чорноволівські читання набувають ролі своєрідного комунікативного майданчика між експертним середовищем та суспільством. На Читаннях відбувається обмін думками щодо існуючих викликів, які постають перед українським суспільством. Здійснюється генерування ідей, виробляється бачення формування перспектив розвитку українського національного державотворення та становлення громадянського суспільства.

Витворений в результаті роботи науково-практичних форумів інтелектуальний продукт має суттєве значення для розвитку світоглядних орієнтирів і цінностей та національної консолідації української спільноти.

Контакти Оргкомітету: e-mail: chornovil.chyt@ukr.net



0 коментарів

Залишити коментар

avatar