20 Квітня 2024, 13:05 | Реєстрація | Вхід
/ Лекції в Saloonі: Ростислав Семків, Анатолій Дністровий - 18 Березня 2021

Лекції в Saloonі: Ростислав Семків, Анатолій Дністровий

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 18 Березня 2021 (Четвер)
Час: 20:00
Вартість: 150 грн.
Місто: Zoom
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 492


17 березня, 19:00
Ростислав Семків | Лекція «Жінки, що керують уявою наших дітей: Памела Треверс, Астрід Ліндгрен, Туве Янсон, Джоан Роулінг»

В дитячій літературі, на відміну від інших жанрів, жінки давно почуваються на рівні з чоловіками. Можна сміливо говорити про потужну традицію авторок творів для дітей.
І це перше, що має наголосити лекція.

Сконцентруємося на постатях чотирьох жінок, які створили знакові й упізнавані образи дитячої літератури. Будемо говорити про Мері Поппінс, Карлсона, що живе на даху, Пеппі Довгупанчоху, Мумі-тролів, професорів та студентів Гоґвортсу і про те, чому ці образи такі жваві й такі впливові.

Звернемо увагу на особливості сюжетів найвідоміших книг чотирьох письменниць і поговоримо про владу, яку в них мають жінки з Мумі-мамою включно. Тож друге, що наголосить лекція, - це зміна уявлень про «традиційні» жіночі ролі, яку наші авторки відстоюють послідовно.

Тож побачимо, що дитяча література – справа значно серйозніша, ніж про неї звикли думати. Проте врешті просто спробуємо здійснити мандрівку в дитинство.


18 березня, 19:00
Анатолій Дністровий | Лекція «Три класичні вестерни: Джон Вейн, Чарльз Бронсон, Клінт Іствуд»

Три знакові фільми, що стали етапними у традиції кіножанру вестерн, але також і в кар'єрі режисерів та виконавців головних ролей.
Поговоримо про стрічки:
  • «Людина, яка застрелила Ліберті Веланса» (The Man Who Shot Liberty Valance,1962; режисер Джон Форд, у головних ролях — Джон Вейн, Джеймс Стюарт і Лі Марвін),
  • «Одного разу на Дикому Заході» (C'era una volta il West, 1968; режисер — Серджіо Леоне, в головних ролях — Чарльз Бронсон, Джейсон Робардс, Клаудія Кардінале),
  • «Непрощений» (Unforgiven, 1992; режисер — Клінт Іствуд, у головних ролях — Клінт Іствуд, Джин Гекмен, Морган Фрімен).
Звернемо увагу не лише на згадані фільми й зв'язки між ними, а й контексти, в яких вони постали, а також їхній вплив на подальший розвиток цілого жанру вестерн: теми, поетику, кіномову.

Запис на лекції за посиланням: https://forms.gle/BDxJ1yWFVp3WBesr8
Тривалість 1,5 год. Лекції проводяться на платформі Zoom.
Ціна кожної лекції окремо - 150 грн. За умови запису на обидві лекції ціна 200 грн.



0 коментарів

Залишити коментар

avatar