20 Квітня 2024, 03:50 | Реєстрація | Вхід
/ Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов | «Заборонений» - 27 Листопада 2019

Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов | «Заборонений»

Категорія: «Події»
Дата: 27 Листопада 2019 (Середа)
Час: 19:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Харків
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Сумська, 3, м. «Історичний музей»
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 607


27 листопада, о 18:00 у Книгарні «Є», що за адресою вул. Сумська, 3, відбудеться творча зустріч з авторами книги «Заборонений» та сценаристами однойменного фільму про Василя Стуса. Під час зустрічі відбудеться презентація книги та автограф-сесія.

Назва «Заборонений» яскраво розкриває ставлення радянської влади  до поета. За власні переконання, боротьбу з лицемірством, брехнею, «шараварщиною» і «гопашною Україною», за бажання поставити українську літературу на європейський рівень, Стус зазнав репресій. Усі його роботи за життя так і не були надруковані, більше того – були заборонені владою.

Останні дні життя поета окутані таємницею. Помер він 4 вересня 1985 року у радянському таборі. Серед інших причин смерті називають і досить резонансний маловідомий факт. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії за маленьку збірочку віршів «Таборовий зошит». Нагорода мала змусити радянську владу випустити нарешті Стуса з застінків. Але те що мало звільнити поета – вбило його. Радянська влада не хотіла звільнення Стуса, та ще й отримати міжнародний скандал – номінант на Нобелівську премію політичний в’язень – неприпустимо! І тоді у власній камері у таборі Пермської області Росії Стус помирає – чи то від переохолодження, чи то від серцевого нападу, чи то від удару нарами… Смерть поета залишається таємницею. Нобелівську премію не дають посмертно, тож для  радянської влади смерть поета була зручним виходом із напруженої ситуації.

Під час створення книги та фільму автори два роки збирали інформацію, перечитували архіви, статті та дисертації. Проводили навіть соціологічні дослідження – і результати жахнули їх – виявилося що багатьом ім’я Стуса відомо, але на цьому знання українців закінчується… Тому автори зустрілися з родичами Василя Стуса – сином Дмитром Стусом та сестрою Марією. Багато спілкувалися з сучасниками Василя Семеновича, його друзями «шістдесятниками» та співкамерниками з радянських таборів. Це насамперед відома родина Довганів,  стусознавець і політв’язень Василь Овсієнко, журналіст Олесь Шевченко, відомі діячі з київського Інституту літератури і навіть кембріджський аспірант Богдан Токарський, який пише на цю тему дисертацію.

Також автори встигли поспілкуватися з Левком Лук’яненком та Іваном Драчем, до того як вони пішли з життя. Завдяки цим людям, у книзі передано справжній дух епохи та характер поета-борця.


27 листопада, 18:00. Харків, Книгарня «Є», вул. Сумська, 3


0 коментарів

Залишити коментар

avatar