28 Березня 2024, 16:58 | Реєстрація | Вхід
/ Творча зустріч з Арсеном Зінченком в Музеї Гончара - 12 Листопада 2019

Творча зустріч з Арсеном Зінченком в Музеї Гончара

Категорія: «Події»
Дата: 12 Листопада 2019 (Вівторок)
Час: 17:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Музей Івана Гончара
Адреса: вул. Лаврська, 19 (Івана Мазепи, 29)
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 534


Образ ХVІІІ століття в українській історичній пам’яті: актуальне прочитання

Музей Івана Гончара запрошує на творчу зустріч з істориком і письменником, професором Арсеном Зінченком для обговорення важливої для української культурної свідомости теми, що стосується  розуміння подієвого плину, соціопсихологічної специфіки та змісту діянь української спільноти XVIII ст., його відтворення у джерелах і дослідницьких текстах.

Автор багатьох історичних праць та художніх творів про цю історичну смугу в українській минувшині розкриє особливості джерельної основи та актуальних соціокультурних акцентів сформованого ним бачення тогочасної людини, люду, спільноти.

Арсен Зінченко має численні напрацювання в царині історії української культури XVIII століття, базовані на широкому колі історичних джерел як опублікованих, знаних, так і неопублікованих. Прикметними в цьому стали його статті, присвячені українській дерев’яній архітектурі Наддніпрянщини та Слобожанщини, об’єднані рубрикою «Архітектурний образ духовної єдности народу», а також опубліковане дослідження, присвячене геніяльному будівничому Якимові Погрібняку – монографія «Храми Якима Погрібняка».

Автор показав, як при збиранні матеріялу до цієї монографії у нього виникла потреба глибше зрозуміти людей Слобожанщини та Запорожжя доби Якима Погрібняка, і які сюжети наповнили опубліковану книжку оповідань «Цвіт півонії» про ці українські краї тієї доби.

Спонукою для автора стало й те, що ця епоха українського буття ще недостатньо висвітлена в українській літературі, особливо ж, у сучасному її прочитанні. Ці ж мотиви спонукали А.Л. Зінченка працювати над документами про трагічний період нашої історії, що наступив після поразки гетьмана Мазепи. Його «Дорога до Почепа», присвячена долі гетьмана Івана Скоропадського та його сім’ї, в якій відбилася доля всієї тогочасної Гетьманщини, та збірка оповідань, дотичних до того краю, склали книжку «Коловорот» (у друці).

На ґрунті документального дослідження Брацлавщини XVIII ст. на тлі соціокультурного простору Правобережної України автор підготував монографію «Руські парафії міста Вінниці XVIII ст.», у якій прагне вписати оповідь про окремих людей у ширші суспільні тенденції буття краю цього періоду. На підставі документального вивчення історії краю постала також збірка оповідань «Роздоріжжя», зі сторінок якої постає широкий соціяльний спектр персонажів – від руського міщанина й переселенця, що шукає свободи, талановитих малярів і подільського композитора – до польського короля Станіслава Августа, імператриці Єкатєріни та польських магнатів. 

З прагнення осмислити історію «Коліївщини» в тому ж соціокультурному, психологічному ключі постала й опублікована містерія «Данте в Гуманю».


12 листопада, 17:00. Київ, Музей Івана Гончара, вул. Лаврська, 19 (Івана Мазепи, 29)


0 коментарів

Залишити коментар

avatar