20 Квітня 2024, 07:46 | Реєстрація | Вхід
/ Шістдесятники та культурний (анти)колоніалізм - 30 Жовтня 2019

Шістдесятники та культурний (анти)колоніалізм

Категорія: «Курси та лекції»
Дата: 30 Жовтня 2019 (Середа)
Час: 18:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Наукова бібліотека ЛНУ, Студенський простір
Адреса: вул. Драгоманова, 5 та 17
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1234


Лекція Радко Мокрика «Відлига», Шістдесятники та культурний (анти)колоніалізм» 

Хрущовська «Відлига» (1956-1964) відкривала перед культурою Радянської України нові можливості. Хаотична та непослідовна політика партії та особисто Микити Хрущова уможливила дискусію - якою мала б бути радянська культура. Соціалістичний реалізм теоретично залишався обов’язковою формою мистецтва. Водночас молоде покоління письменників,  відомих як Шістдесятники, все частіше виступало «всупереч канону». Працюючи всередині системи, Шістдесятники поступово змінювали уявлення про радянську культуру. Незгода з естетичними засадами соціалістичного реалізму межувала з відстоюванням національної культури. Саме за «Відлиги» для молодої української інтелігенції почався процес національного самоусвідомлення та протистояння русифікації. Василь Стус, Василь Симоненко, Іван Дзюба, Ліна Костенко були частиною когорти Шістдесятників, що згодом переросла у відверто опозиційний, дисидентський рух. Саме в час Хрущовської «Відлиги» почалися процеси, які вже не зупинилися до розпаду Радянського Союзу.

Як виглядала «епоха Хрущова» в радянській Україні? Яким чином молоді Шістдесятники маневрували між офіційною культурою і «націоналізмом»? Як виглядав спротив русифікації в період умовної «Відлиги»?    

Поговорити про ці та інші теми запрошуємо на зустрічі з Радком Мокриком – істориком, культурологом та науковим співробітником Інституту Східноєвропейських Студій Карлового Університету в Празі.  

На фотозаставці: Євген Сверстюк, Ліна Костенко, Іван Світличний, Іван Драч, Іван Дзюба, Микола Вінграновський.

Радко Мокрик - історик, культуролог. Науковий співробітник Інституту Східноєвропейських Студій, Карлів Університет (Прага, Чехія).


Дата і час: 30.10.2019, 18:00-19:30
Локація: Львів, Наукова бібліотека ЛНУ, Студенський простір
Організатори: Львівський медієвістичний клуб, Інтердисциплінарні студії «Per Aspera», Наукова бібліотека ЛНУ



0 коментарів

Залишити коментар

avatar