29 Березня 2024, 12:38 | Реєстрація | Вхід
/ Майстри слова: Брати Капранови в музеї літератури - 28 Травня 2019

Майстри слова: Брати Капранови в музеї літератури

Категорія: «Події»
Дата: 28 Травня 2019 (Вівторок)
Час: 16:00
Вартість: За квитком музею
Місто: Київ
Місце: Національний музей літератури України
Адреса: бульв. Богдана Хмельницького, 11
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав:
Кількість переглядів: 633


28 травня о 17.00 у Національному музеї літератури України відбудеться зустріч із Віталієм та Дмитром Капрановими — українськими письменниками, видавцями, публіцистами, громадськими діячами. 

Захід відбувається у рамках спільного проекту «Майстри слова», започаткованого Національною спілкою письменників України та Національним музеєм літератури України. Кожного місяця поціновувачі якісної літератури мають змогу особисто познайомитися з відомими сучасними письменниками, які живуть в різних куточках України. 

Зустріч проходить у невимушеній та теплій атмосфері, глядачі можуть ставити запитання, спілкуватися з письменниками, а після заходу — сфотографуватися з гостями і взяти у них автограф. 



Брати Капранови народилися в Молдові, дитинство провели в Очакові Миколаївськї області, а вчилися в Росії. Вищу освіту отримували в Уральському Політехнічному інституті, (м. Свердловськ) та Московському енергетичному інституті за фахом "Технічна кібернетика”. Вчилися запускати балістичні ракети та збивати ворожі літаки. На щастя, ці вміння не придалися – так жодного разу ні по кому й не вистрілили. 
  • 1988 року одружилися з сестрами-близнючками і переїхали до Москви, де за іронією долі жили на вулиці Івана Франка. Працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі, отримали досвід керівної роботи. 
  • На початку 90-х у Москві організувався потужний український діаспорний рух. Брати Капранови в цей час видавали московську українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати». 
  • У 1998 році переїхали до Києва зі сподіваннями видати свою першу україномовну книгу «Кобзар 2000», але на батьківщині їх зустрів «книжковий голодомор».
  • «Видавництва не видавали українських книжок, книгарні їх не продавали. Звичайно, не можна було й думати про те, що хтось видасть нашу книжку, — згадують брати Капранови. — І ми вирішили взятися до видавничого бізнесу, побачивши в ньому ринкову нішу. Перший наш книжковий проект – каталог книжок поштою "Книгоноша”. 1998-го року ми зібрали з усіх видавництв усі книжки українською мовою, які були на складах, – незалежно від року видання. Таких книжок набралося 600 назв, усі вони ввійшли до першого каталогу. Отже 1998-го року в Україні існувало лише 600 назв книжок українською мовою, це засвідчено документально». 
  • У 1999 році Капранови разом із телеканалом «1+1» та шоколадом «Корона» організували перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай». 
  • У 2000 році стартувало видавництво «Зелений пес», яке очолили Віталій та Дмитро. Першою книжкою став роман Леоніда Кононовича «Я, зомбі». 
  • Сьогодні видавництво «Зелений пес» видає понад 60 назв українських книжок щороку і є одним з лідерів на ринку художньої літератури. 
  • З 2004 року брати Капранови двічі на місяць видають літературну газету «Друг Читача» та, спільно з «Главредом», ведуть проект «Книжкові сезони». 
  • З 2005 року брати ведуть також проект «Гоголівська Академія». Наразі сайт функціонує як літературний сайт і як літературний альманах. 
  • У 2007 році Капранови виступили ініціаторами Надзвичайних Зборів «Україна — зона культурного лиха». Результатом Зборів стало проголошення України зоною культурного лиха, також було висунуто ряд вимог та пропозиції до влади для покращення ситуації. 
  • З 2009 року Брати Капранови є кураторами культурної програми ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ». 
  • У 2011 році започаткували перший Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка. 
Паралельно з літературною, видавничою, торговельною та громадською діяльністю пишуть публіцистику та друкуються в різних українських ЗМІ.

Національний музей літератури України, Київ, бульв. Богдана Хмельницького, 11.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar