23 Квітня 2024, 13:22 | Реєстрація | Вхід
/ Антін Кущинський «Закарпаття в боротьбі» - 19 Квітня 2019

Антін Кущинський «Закарпаття в боротьбі»

Категорія: «Події»
Дата: 19 Квітня 2019 (П'ятниця)
Час: 18:30
Вартість: безкоштовно
Місто: Київ
Місце: Книгарня «Є»
Адреса: вул. Лисенка, 3
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 528


Книгарня «Є» та видавництво «Українська видавнича справа» запрошують на презентацію книжки учасника Визвольних змагань 1917-1921 років підполковника Армії УНР Антіна Кущинського «Закарпаття в боротьбі», що відбудеться 19 квітня. Учасники: Вахтанг Кіпіані, Станіслав Федорчук. Початок — о 18:30.

Серед низки цьогорічних ювілейних дат - події 80-літньої давності на Закарпатті є знаковими в українському державотворенні. З нагоди відзначення цієї річниці перевидано унікальну книгу спогадів підполковника Армії УНР Антіна Кущинського «Закарпаття в боротьбі». Книга мала лише одне видання 1981 року в Буенос-Айресі накладом 750 примірників і залишалась одним з найрідкісніших видань про боротьбу закарпатців за незалежність України.

Спогади містять опис подій, що відбувались до Другої світової війни на Закарпатті та низку живих свідчень про діяльність та вчителювання Антіна Кущинського у селах Заріччя, Ясіня, Кваси та інші. Під час боротьби Карпатської Січі Кущинський був командиром Гуцульського кошу. В Рахові потрапив у полон, перебував у концентраційному таборі Варіо-Лопош в Угорщині разом із Василем Ґренджою-Донським, Іваном Климпушем та ін. Подальша доля автора мала всесвітню географію від Німеччини, Парагваю до Чикаґо. Він став одним із визначних діячів української діаспори та залишив по собі чималий науково-історичний здобуток. Але серце своє та найтепліші спогади він залишив на Закарпатті.

Взагалі, читаючи цю книгу, - зауважує автор передмови історик Вахтанг Кіпіані, - постійно дивуєшся тому, як важко йшов цей край до соборної України. Через тисячу років угорського панування і через двадцять років чеського. Через москвофільські впливи і совєтські депортації. Через численні зради «своїх» — тих, кому пряник з Будапешта, Братислави чи Москви завжди була солодший за хліб місцевого ґазди.

У книзі Антін Кущинський рясно цитує патріотичні вірші знаних українських поетів Закарпаття – безпосередніх учасників згаданих подій.

Учасники:

  • Вахтанг КІПІАНІ, український журналіст, публіцист, історик. Головний редактор Інтернет-видання «Історична правда», однойменного тележурналу на каналі ZIK, викладач магістерської програми з журналістики Українського католицького університету у Львові та кафедри PR у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», засновник Музею-архіву преси. 
  • Станіслав ФЕДОРЧУК, український політолог, публіцист, книжковий оглядач, випускник історичного факультету Донецького університету ім. В.Стуса, автор книги "Демонтаж лицемірства”, голова Правління громадської організації "Українська народна рада Донеччини та Луганщини”. Нагороджений відомчою нагрудною відзнакою СБУ "Хрест доблесті” ІІ ступеня (2009), лауреат Премії ім. Якова Гальчевського у номінації "За публіцистичну діяльність” (2014).



0 коментарів

Залишити коментар

avatar