19 Квітня 2024, 18:14 | Реєстрація | Вхід
/ Мирослав Лаюк презентує поетичну збірку «Троянда» - 16 Квітня 2019

Мирослав Лаюк презентує поетичну збірку «Троянда»

Категорія: «Події»
Дата: 16 Квітня 2019 (Вівторок)
Час: 19:00
Вартість: безкоштовно
Місто: Львів
Місце: Львівська копальня кави
Адреса: пл. Ринок, 10
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 661


Запрошуємо на вечір поезії Мирослава Лаюка. Письменник презентуватиме нову поетичну книжку – «Троянда», розповість про її концепцію та художню складову, іронію, золотий колір та заборонені слова в серйозній поезії – «любов», «смерть», «страх». 

Поетична книжка Мирослава Лаюка «Троянда» – це занурення всередину слів і змістів, спрощення й ускладнення одночасно. Поет відшуковує в собі і старих сенсах нові сили, а ілюстраторка Альона Соломадіна увиразнює це графікою і шрифтами, які ще й у візуальний спосіб занурюють читача в образ слова.

«Це книжка про реабілітацію «слів з великої букви», про те, що страх перед шаблоном став шаблоном, що коли «слова з великої букви» стають лише словами – ми мусимо їх перезапустити, навіть якщо це не всім подобається», – Мирослав Лаюк про книжку (для інтерв’ю блогу Yakaboo).


«Візуальна концепція книги «Троянда» будується на декоративному шрифті, що дозволяє засобами графіки передати складне значення простих слів. Ілюстрації представляють собою абстрактну графіку, в основі якої покладено літери. Різноманітні композиційні рішення спонукають читача зануритися в образ слова.

Вибір напряму дизайну ґрунтується на візуальних парадигмах fashion індустрії. Але це не є прямим копіюванням, а скоріше,— іронічний натяк на пафос», — Альона Соломадіна про візуальну концепцію збірки.

«Как делать стихи?» – запитував один поет і пояснював, як їх робити. Поети для мене поділяються на таких, у кого бачиш, як вони роблять вірші, й таких, у кого не можеш цього не тільки побачити, а взагалі хоч якось осягнути. Незбагненні поети. Незбагненно дивні, особливі, прекрасні. Мирослав Лаюк із «Трояндою» – це саме той другий поетичний світ. «Троянда» тут, поруч зі мною, на моєму письмовому столі. Повертаюся до неї,  гортаю, вдивляюся, вчитуюся: незбагненно, тонко і точно», — Юрій Андрухович про книжку.

Мирослав Лаюк — прозаїк, поет, PhD в галузі філософії та літератури, викладач Києво-Могилянської академії. Співведучий програми «Час поезії» з Василем Герасим‘юком на каналі UA: Культура. Автор романів «Баборня» (2016) та «Світ не створений» (2018). Дебютний роман «Баборня» (2016) увійшов до фіналу премій «Книжка року BBC», «Еспресо. Вибір читачів», «ЛітАкцент року». Мирослав є автором поетичних книжок «Осоте!», «Метрофобія», «Троянда», упорядником «Антології молодої української поезії ІІІ тисячоліття». Його вірші лягли в основу пісень гуртів «Dakh Daughters» та «OY Sound System».

Модеруватиме зустріч Юлія Мусаковська.

16 квітня, 19:00. Львів, Львівська копальня кави, пл. Ринок, 10


0 коментарів

Залишити коментар

avatar